2009. december 30., szerda

Gondolatok a hetes buszról

Senkinek sem kell bemutatnom a legendás hetes buszt és talán sokan vannak, akik álmukból felébresztve is azonnal fel tudják sorolni a családhoz tartozó járatokat.

Én a vonalnak csak egy nagyon rövid viszonylatán, de azon naponta többször is utazom, ezért volt időm elgondolkodni a lentebb ismertetett problémakörön.

Tehát a feladvány nem csak közlekeseknek:

Mennyi az esélye annak, hogy ha a Ferenciek teréről el akarok jutni a Gellért térre, akkor kevesebb idő alatt sikerül az, ha a 7-es gyorssal elmegyek a Móricz körtérre és onnan visszajövök villamossal, mint az, ha megvárom a 7, 173, 233E járatok egyikét?

Ha pontos értéket nem is, de véleményeket várok, hátha valaki kiokosít!

Zárójelben jegyezném meg, hogy a kérdést az a jelenség ihlette, hogy a menetrend szerint a 7-es és 173-as buszok hiába közlekednek 6-7 percenként hétköznap, nem egyszer fordul elő, hogy a negyedik (!!) piros 7-es áll meg már előttem, mire bevonatozik nagy vagányan két, sőt néha három 7/173-as is. Értem én, hogy létezik egy ún. ütemes menetrend, még ha nem is a közlekedés ezen ágában, de annak nem azt kellene jelentenie, hogy olyan ütemben késnek ezek a buszok, mire több is feltorlódik egymás mögött és negyedóránként, vagy rosszabb esetben húszpercenként közlekednek...

Nincsenek megjegyzések: