2009. október 17., szombat

Öreg autó ... NEM vén autó!


Előző lapszámunkban megjelent „Öreg autó belvárosba nem jöhet” című cikkel kapcsolatban szeretnék eszközölni egy igen jelentős helyreigazítást, ami után talán fellélegezhet mindenki, aki előzőleg megijedt.

Előző számunk megjelenése után kaptam levelet Gáti Balázs tanár úrtól, aki egy fórumra hívta fel a figyelmemet. Ez a fórum a VW Transporter (T3) barátok közösségéhez tartozik, akik egy óriási fába vágták fejszéjüket: megpróbálták alkotmánybírósági (továbbiakban: AB.) beadvánnyal fellépni az előzőekben írt szmogrendelet irracionalitásai ellen. A maroknyi csapat időt és olykor pénzt nem sajnálva, egy ügyvédnő felkérésével panaszt emelt a rendelet ellen. Szerencsére ezzel nem voltak egyedül, számos autós társaság is ugyanígy tett (pl: Autóklub, VW Bogár klub, stb..).

Ténykedésüknek előző számunk lapzártájával egy időben lett meg első gyümölcse. Ugyan az AB-i eljárás kapcsán még nem történt előrelépés, azonban az eredeti rendeletet az elmúlt időszakban többször is módosították. A módosítás első és legfontosabb pontja, hogy idén október 20-án nem lép életbe a rendelet! A korlátozásról szóló rendelkezés (előző lapszámban tárgyalt) hatályba lépéséről az önkormányzatnak külön rendelettel kell gondoskodni, továbbá az új táblák miatt a KRESZ-t is még módosítaniuk kell. A veszély persze ezzel nem múlt el végleg, csak egy kicsit eltolódott.
A módosított rendelet szerint a sárga plakettes autók kitiltása két lépcsőben történne meg: a rendelet meghozásától és életbe lépésétől számítva 3 év áll majd rendelkezésre, hogy a Budapest közigazgatási határain belül lakók még felkészüljenek a korlátozásokra. A harmadik évet követően azonban már csak a zónán belül élők használhatják ezen járműveiket, majd újabb 2 évvel később már senki sem (kivéve a mozgássérült engedéllyel rendelkezők, BKV, mentők, stb.). Így a zónán belül élőknek 5 év áll rendelkezésükre, hogy lecseréljék a járműveiket.

Ez a módosítás több kérdést is felvet: mi a helyzet azokkal, akik nem szeretnék, vagy nem áll módjukban a régi vasukat lecserélni? (hobby autósok, megélhetésért fuvarozók, új autó hiteltől viszolygók) Továbbá érdemes belegondolni, hogy a jelenleg is csekély számú sárga plakettes autóból mennyi közlekedne még 5 év múlva is?! Az idő múlásával az érintett járművek száma valószínűsíthetően igen csekély lesz, így az is kérdéses, hogy annak a kevés "sárgának" a kitiltása mennyire segíti elő az elérni kívánt célt, azaz a levegővédelmet?!
A rendelet módosítása kihat az AB-i eljárásra is, ugyanis okafogyottá nyilváníthatják, és ejthetik az ügyet. Viszont a probléma továbbra is fenn állna, ezért a Transporteresek tovább küzdenek. Beadványukat módosítják, és ezzel kapcsolatban örömmel fogadnak minden újító ötletet, amely ügyük előrejutását segítheti.

Fórum: http://www.freeforum.hu/vwt3/topik/31731,1

Nincsenek megjegyzések: