2009. október 12., hétfő

Jobb félni, mint meghalni!

Mint ismeretes, az elmúlt csütörtökön reggel 9 óra tájékán tűzvédelmi gyakorlatot tartott a kollégium üzemeltetése. Ennek előzménye, hogy a legutóbbi alkalommal többeknek is hosszú percekbe került kisétálni a kollégiumból, sőt volt, akit úgy kellett felszólítani, hogy a gyakorlat idejére legyen szíves elhagyni a szobáját.

Azért itt megállnék egy szóra... Gondoljunk csak bele, hogy mit is kapunk a kollégiumtól. Rendkívül alacsony áron egyetemistának megfelelő szállást, hiszen a legolcsóbb albérlet is ennél 20 ezer forinttal drágább. Emellett egy kellemes életteret, ahol mindenki mindenkinek a barátja és soha nem érezheted Magad egyedül. Valamint egy igazi otthont, hiszen sokan 5-6 évet is ebben az épületben élnek le életükből.

Úgy érzem, hogy a fentiekért cserébe tartozunk azzal az értünk fáradozóknak, hogy nem nehezítjük meg, sőt nem tesszük lehetetlenné a munkájukat. Hiszen az efféle tűzvédelmi gyakorlatokon elért gyenge "eredmény" súlyos hatással lehet a kollégium üzemeltetésére, hiszen jelentős mértékben csökkenthetik az épületben egy időben tartózkodók számát, ami nagyon rossz hatással lehet a pezsgő közösségi életre is. Ugyan sokan megsértve és megfenyegetve érezhetik magukat a legutóbbi figyelmeztetés miatt, miszerint aki félvállról veszi a gyakorlatokat, megrovásban részesül és nehezebben fog férőhelyet kapni... De azért álljon meg a menet... Belegondoltatok már, mi történhet igazi tűz esetén?

A kollégium igazi tömbház, gyakorlatilag egyetlen bejárata van, ha a hátsó udvar ajtaja zárva van normális esetben. Ezért egy igazi tűz könnyen tragédiába fulladhat, főleg ha előfordul olyan felfogás, miszerint valaki azt hiszi, hogy csak gyakorlat és ugyan a kollégiumi helyét kissé féltve eleget tesz a 10 perces limitnek, de közben még lefőzi a kávéját és magára veszi legszebb hálókabátját. Senkinek nem kívánom, hogy baj történjen vele, de a nagyképűség és az emberi hülyeség köztudomásúlag határtalan!

Higgyétek el, a néha idegesítőnek, vagy vízgereblyézésnek tűnő Neptun és egyéb üzenetek nem azért vannak, hogy előbb beteljen a postafiókotok.

Ha annyira komolyan gondolja valaki az önállóságot, hogy nem szeretné betartani a társadalmi szabályokat, akkor költözzön egy lakatlan szigetre, vagy Szibériába, ott biztosan a maga ura lehet. Bár, a hálókabátos kávézást el lehet felejteni ugye!

Nincsenek megjegyzések: