2009. október 3., szombat

Egyetemi film... wow!

Ezt az alábbi kis videócskát szeretném mindenki figyelmébe ajánlani:



Ez a kis 5 perces videó, bejárta az egész világot alig 1-2 hét alatt, a CNN-ben is szerepelt.
Hogy miért, arra egy kicsit a karinapos-filmrendezői tapasztalataimmal szeretnék rávilágítani. Személy szerint én imádok rendezni, audiovizuálisan visszaadni a forgatókönyv 2D-be és betűkbe zárt világát. Szép dolog. Általában 10 embernél sokkal több nem szerepel egy jelenetben, mégis azért sok munka van velük, többször felvesszük, sokszor nekifutunk.
Erre itt ez a film, amelyben nem család-nem ámítás: EGYETLEN VÁGÁS SINCS! Oké, gyorsítás-lassítás van benne, de nincs megvágva! Ez kérem közel a nyersanyag, különösebb vagdosás nékül, mintegy 172 szereplővel! Ugye, hogy ugye?!
172 ember közel hibátlanul eljátszotta a szerepét, egy folyamatosan mozgó kamera előtt, amely minden szempontból tökéletesen időzítve mozgott. Ugye, hogy így már szinte hihetetlen?!
Valószínűleg rengetegszer próbálták el előtte a felvételt (bár összesen 2 óra, 15 perc alatt készítették, próbákkal együtt -nem sok!), viszont maga a felvétel másodjára sikerült is. Egyszer felvették, majd a második alkalom itt látható feljebb, vágatlanul.
Én körülbelül 10x néztem végig (nem csak a dekoratív szereplők miatt ;) ), sokszor direkt hibákat is keresve, és meg kell hagyni, hogy nem sok van. Mindenki tudja a dolgát, tudja merre menjen, mit csináljon, és ennek köszönhetően egy 5 perces, fantasztikus egyetemi videóklipp született. Csak ámulok és bámulok, valamint áhítozok, hogy én is egyszer valami ilyesmit csináljak, szintén ilyen lelkes csapattal.. :)

Nincsenek megjegyzések: