2009. október 12., hétfő

A 20 éveseké a világ

Ugyan nem közlekedési téma, de nem lehet szó nélkül elmenni mellette. A gyakran (sajnos méltán) lesajnált honi labdarúgás sötét egén egy fénylő csillag bontakozott ki.

Ez a csillag pedig nem más, mint az U20-as labdarúgó válogatott, amely a jelenleg is zajló korosztályos világbajnokságon szerepel kiemelkedően. Ez most nem azt jelenti, mint amit a nagyválogatottnál megszoktunk, hogy akkor most megverték a papíron alacsonyabban jegyzett ellenfeleket, és esetleg döntetlent értek el egy európai szinten középcsapattal. Ennél sokkal többről van szó! Leírni is furcsa, de a világ négy legjobbja közé kerültek, egyedüliként képviselve ott Európát.

A 12 év után az U20-as VB-döntőre kijutó magyar csapat csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. Ott az elvileg erősebb cseh csapattal értek el 2:2-es döntetlent, majd drámai tizenegyespárbajban léptek tovább. A negyeddöntőben az olaszok következtek, akikkel négy kiállítással tarkított, "igazi VB meccset" vívtak. Az olaszok végig lépéshátrányban voltak, a hosszabbítás végére 3:2-es magyar siker született. Az elődöntőt Ghánával kell majd megvívni, míg a másik ágon Brazília-Costa Rica összecsapást rendeznek.
A siker hatalmas, hisz legrosszabb esetben is 4. lesz Magyarország, de ennél előrébb is lehet végzni. A csapat minden tagját dícséret illeti, hisz amit elértek, együtt érték el. Ám pár embert mégis ki kell emelni. Az egyik közülük Gulácsi Péter, a tizenegyespárbaj hőse, aki 6-ból 3 büntetőt kivédett. A Liverpool tartalékcsapatában pallérozódó kapus egész biztos, hogy hosszú évekre ki fogja bérelni a felnőtt válogatott egyes mezét. Tehetsége alapján egy európai élklub kapujában kellene viszontlátnunk. A másik Koman Vladimir, aki az egész tornán a csapat vezéregyénisége, a csehek ellen pazar szabadrúgásgóllal, az olaszok ellen értékesített tizenegyessel és két bravúros, gólt érő kiugratással vette ki a részét a sikerből. A középpályás olasz klubjaiban eléggé alulértékelt, a torna után várhatóan jobban megbecsülik majd. A harmadik pedig a talán legnagyobb elvárásokkal szembenéző Németh Krisztián. A hasznosan játszó támadó az olaszok ellen két gólt is szerzett. Számára az idei év jelentheti az igazi áttörést.

A jó eredmény viszont egy korszak kezdetét is jelentheti. Talán ez számunkra az "aranygeneráció". De ahhoz, hogy előrelépés történjen, a légiósoknak egyre több szerepet kellene kapniuk a klubjaikban, a hazai játékosoknak pedig olyan helyet keresni, ahol fejlődni tudnak. Igen, a játékosok többsége a magyar bajnokságban szerepel, méghozzá többen meghatározó szerepet töltenek be. Nem szabad engedni, hogy ők beleszürküljenek az NB I. színvonalába.
Továbbá el kellene gondolkodni, hogy a felnőtt válogatottnál végre hosszú távra tervezzenek, ugyanis a következő világbajnoki selejtezősorozatra ezek a fiúk már 24 évesek lesznek...

Magyarország kiemelkedő szereplésével a CNN is foglalkozik.

október 13. (kedd) 16:30
Ghána-Magyarország U20 VB-elődöntő
SZURKOLJUNK!

Nincsenek megjegyzések: