2010. június 18., péntek

BMW M1 Art Car

- MEGNÉZTÜK!

Mint arról már hírt adtunk, ebben a hónapban a Művészetek Palotájában BMW Art Car kiállítás vendégszerepel. Életnagyságban a 35 éves múltra tekintő sorozat egy korai példánya, az 1979-ben készült M1 Art Car szemlélhető meg.

A MűPában kiállított M1-es díszítését a pop-art jeles képviselője, Andy Warhol álmodta meg. A művész így nyilatkozott alkotásáról: "A sebességet szerettem volna megjeleníteni. Amikor egy autó gyorsan száguld, minden kontúr és szín elmosódik." Warhol saját kezűleg festette a járművet, majd ujjlenyomatát és szignóját is elhelyezte rajta. A művelet mindössze 23 percet vett igénybe.
Az M1 Art Car először és utoljára részt vett a Le Mans-i 24 órás versenyen 1979-ben, nem is akármilyen eredménnyel: saját kategóriájában 2., összetettben pedig 6. helyezést szerzett!
Az M1-es típus a BMW prémium modellje, egy GT kategóriás versenyautó és a hozzá tartozó utcai széria. Összesen 455 darab készült belőle, 399 utcai, és 56 versenygép. A jármű terveit Giorgetto Giugiaro vetette papírra, majd a szériaérett példányt az 1978-as Párizsi Autószalonon mutatták be a nagyközönségnek. A középmotoros autó lelke egy soros hathengeres, felülvezérelt, hengerenként 4 szelepes, 277 LE teljesítményű motor. A versenyváltozatban ezt az erőforrást megtámogatták két turbófeltöltővel.

A kiállításon ezen felül 8 másik Art Car makettje tekinthető meg, valamint a sorozat mind a 18 darabjáról fényképes leírás olvasható. A tárlatot június 30-ig még megtekinthetitek a Művészetek Palotája előcsarnokában. A belépés díjtalan!

(Hamarosan még több képpel is jelentkezünk.)

Nincsenek megjegyzések: