2010. július 12., hétfő

Paul, a polip

A foci-VB kapcsán - főleg az események előrehaladtával - sokat hallhattunk egy állatról, méghozzá Paul-ról, a polipról, aki az Oberhausen óceanáriumban él. Különlegessége, hogy Németország meccseit hibátlanul tippelte meg minden alkalommal, és ami ennél is meglepőbb: a döntőre is helyesen voksolt.

A polip "jósoltatásának" módszere a következő: két kis urnát helyeznek az akváriumába, melyben az aktuális ételadagja található. Az urnákon a két meccset játszó csapat zászlója látható, melyek közül az nyeri a meccset, amelyiknek az urnájából az állat eszik. A világbajnokság során számos konkurens állatot próbáltak kiállítani, ám egyikük sem volt olyan sikeres, mint ő.



Paul jövendöléseit pár szurkoló igen rosszul viselte. Az elődöntők során például - mikor hosszas tépelődés után végül Spanyolországot hozta ki nyertesnek - a német drukkerek elkezdtek gondolkozni rajta, hogy milyen ételeket lehetne belőle elkészíteni. Ugyanígy a holland szurkolók közül néhányan döglött polipot mintázó sapkában, és különféle elutasító feliratokkal jelentek meg.

Természetesen el kell mondani, hogy Paul előrejelzése sem mindig feddhetetlen. Már 2 éve, az EB-n is jósolásra fogták, és ott - a hírekkel ellentétben nem egyszer, hanem - kétszer is tévedett. Ezeket azonban mostanára szinte el is felejtettük, hiszen a polipból akkora világsztár vált, hogy több televízió is élőben közvetítette a dobozok közti választását.



Érdemes a dolgot egy kicsit mérnöki szemmel is megvizsgálni, lévén ez mégiscsak egy mérnök-hallgatók által üzemeltetett blog. Ha jól belegondolunk Paul esélye a jó választásra nagyjából annyi, mintha érmét dobálnánk, és próbálnánk kitalálni, hogy fej vagy írás következik. Ennek az esélye 0,5. Annak az esélye, hogy 8-szor egymás után eltaláljuk, hogy fej vagy írás következik 0,5*0,5*... 0,5 = (0,5^8) = 1/256.

Ez az érték nem egy magas szám, Paul azonban mégis helyesen találta el 8 meccs végeredményét. Kötelességem (kötelességünk) azonban egy kis szkeptikusságot is vinni a számításokba vagyis, hogy mi történik, ha az érme gyakrabban esik az egyik oldalára. :) A tudósok szerint pedig pontosan ez a helyzet a polippal: ez a faj ugyanis a legintelligensebb tengeri állatok közé tartozik, és nem történt más, minthogy Paul megtanulta felismerni a német zászlót.

Az állatnak természetesen szerencséje is van (ez ugyanúgy előfordulhat, mint az embernél): többek közt azért, mert a VB döntősei között nem szerepelt Németország, vagy mert az EB meccseit is többé-kevésbé sikeresen tippelte meg, és azért is, mert Németország jó csapatot hozott össze a VB-re. Annak magyarázatát pedig, hogy miért választ időnként mégis más országot a kutatók abban látják, hogy tudását fejleszti: rájött ugyanis arra, hogy abban a dobozban is elemózsia van.



Lehet, ez a magyarázat nem teljes értékű, mégsem ez a lényeg, hiszen mindenképpen érdekes, hogy milyen kapcsolatokat tudunk találni az állat- és embervilág között. Sajnos a végére egy szomorú hírt meg kell Veletek osztanom: a világbajnokság után a polip gondozói elmondták, hogy Paul három évnél semmiképp sem fog tovább élni, és mivel már két és fél éves, így 2012-ben már utódját kell figyelnünk, akiről az óceánárium üzemeltetői mindenképpen gondoskodni fognak.

Nincsenek megjegyzések: