2010. július 29., csütörtök

Különvélemény

Ahogy a mozit elhagyva lelkendeztem barátomnak: "Nem arról van szó, hogy ezzel az alkotással ez az ember elkészítette a világ legjobb filmjét, hanem hogy ezt már két éve is megtette."



Christopher Nolan az Inception (magyar fordításban: Eredet) című filmjével megint olyat tett le az asztalra, amin csak ámulnak kritikusok és nézők egyaránt. Zseniális és újszerű ötlet (merthogy a forgatókönyvet is ő írta), hihetetlen történetvezetés egy olyan alapötlettel, amit lehetetlen volt nem elrontani, rengeteg csavar, a kellő fokú dráma és ütős befejezés. Persze, mondhatnánk, a filmvilág nem csak egy zsenit termelt ki magából, többen is vannak, akik újra és újra valami igazán újat hoznak létre. Csakhogy az említett úriember minden filmjével ezt teszi. Két évvel ezelőtt a Batman - A sötét lovag című filmmel alkotta meg a tökéletest és akkor még olyan filmek dicsérik munkásságát kétéves ciklusokban, mint a méltán felejthetetlen A tökéletes trükk, A Batman Begins, az Álmatlanság, vagy a Memento.

Kíváncsian várjuk, hogy mivel fog kirukkolni két év múlva...

Zárójelben jegyezném meg, hogy a főszereplő kiválasztása is telitalálat volt... Pedig mintegy tíz éve még a jéghegynek drukkoltam Di Caprio ellenében. De amit ebben a filmben és a Vihar-szigetben alakított...

Nincsenek megjegyzések: