2010. november 30., kedd

Race of Champions 2010

A Race of Champions-t (Bajnokok Tornája) 1988 óta rendezik meg éves rendszerességgel, és szakágtól függetlenül az autósport legjobbjait hívják meg. A résztvevők több különböző autótípussal versengenek egymás ellen a rövid, párhuzamos aszfaltcsíkú pályán.

Idén Düsseldorfban mérhették össze tudásukat az autósport legjobbjai. A felhozatal igazán impozánsnak ígérkezett. A teljesség igénye nélkül: 3 korszak F-1-es világbajnoka (Alain Prost, Michael Schumacher, Sebastian Vettel) mellett, képviselve volt a túraautós szakág (Andy Priaulx, Tom Kristensen, Jason Plato), a WRC (Sébastien Loeb), és az amerikai sorozatok is (Tanner Foust és Travis Pastrana - X-games, Carl Edwards - NASCAR).

Az ez évi küzdelmek is igazán izgalmasra sikerültek. A nemzetek versenyében idén sem talált legyőzőre a Michael Schumacher - Sebastian Vettel alkotta német egység. Ezzel immár sorozatban 4. alkalommal hódították el ezt a címet.

Az egyéni küzdelmekben viszont egy eleddig kevésbbé ismert portugál versenyző, Filipe Albaquerque (A1 GP futamgyőztes) hódította el a Bajnokok Bajnokának járó trófeát.

Az aréna-szerű pályán azonban nem csak az egymást kergető nagyágyúk hoztak akciót, hanem két nagy név csúnya balesete is. Először Michéle Mouton, a verseny egyik szervezője, és az autósport legeredményesebb női ralipilótája tette fejre a tökéletes állapotú, és így nyilvánvalóan csillagászati árú Audi S1 Quattro-t.

Érdemes figyelni Michael Scumacher arckifejezését a baleset közben. (Legszebb öröm a káröröm, ugye, Michael?)

Mouton szerencsére sértetlenül szállt ki az autóból és mosolygva adott interjút: "...this happened". Mindenesetre nem lehetett túl szívderítő látvány a német közönség számára, ahogyan egy francia nő tetőre tesz egy igen ritka német rally legendát.

A másik látványos balesetben is Audi zúzás történt. Ezúttal Heikki Kovalainen - aki a barátnőjét is magával vitte a Sebastian Loeb elleni körre -, a befutó után úgy falhoz vágta az Audi R8 LMS-t, hogy beleájult. Mindketten kórházba kerültek, de a viszonylag kis sebesség miatt végül néhány húzódással megúszták a kalandot, nem úgy az Audi R8-as...


Nincsenek megjegyzések: