2010. november 19., péntek

Csak a járművezető hibáztatható a balesetért? (UPDATE)

Talán Ti is hallottatok a Lágymányosi hídon csütörtökre virradó éjjel történt balesetről.



A Totalcar egyik újságírója bejárta az ominózus kereszteződést, mindhárom lehetséges útvonalat megnézte és tapasztalatait elég jól összefoglalta az alábbi cikkben.

Tényleg csak a jármű vezetője hibázott? Ha igen, akkor miért kellett táblákat cserélnie a hatóság embereinek?

A bejegyzést vitaindítónak szánom, mert elvileg erről a karról kerültek/kerülnek ki azok a személyek, akiknek az ilyen és ehhez hasonló csomópontok közlekedését kell megtervezni, vagy felügyelni.


UPDATE:

Időközben született még egy cikk a témában a Totalcar oldalán, ahol már a levélírók is leírják saját esetüket.

A fenti cikkben úgy érzem meg is szólítottak bennünket:
"Nem vagyok közlekedésmérnök, sőt, valószínűleg egyik – fent idézett – levélírónk sem az..." - írja ezt a cikk egyik szerzője.

Nektek mi a véleményetek a kereszteződésről? Írjátok meg kommentben, vagy e-mailben a kozhir@kozlekkar.hu -ra és igyekszünk közzétenni.

Jómagam eddig csak gyalog jártam az említett helyen, de a hídról letekintve a kereszteződésre én sem mondanám "egyszerű esetnek".

4 megjegyzés:

Stefipeti írta...

Én a kisebb nagyobb járdaszigetekkel vagy legalábbis emelt, vörösszínű térkővel való útelhatárolását tartanám megfelelőnek az egyes sávcsoportok közt, mint egy terelőrendszert kialakítva, melyre ha az emebr akármikor ránéz hirtelen, egyből tudja, mikor, merre, hogyan kell mennie.

Petrus írta...

Őszintén szólva szerintem kicsit felfújták. Nagyon sok ilyen átláthatatlan kereszteződés van az országban, és csúnya dolog, de az ilyen balesetek alapján javítanak rajta táblázásban vagy hasonlóban. Ha nem történik semmi veszélyes, akkor marad amilyen.
Arra úgysincs kapacitás, hogy minden veszélyes helyet megvizsgáljanak.

Süti írta...

Aktív járművezetőként elég sokat járok az említett kereszteződés fele minden irányból, a véleményem az hogy igen lehetne duplázni a tiltó jelzést, lehetne újrafesteni a sávokat, mert tényleg állapotra elég szörnyű a kereszteződés, de egy ponton nem szabad túllépni, és az az hogy hiába a sok jelzés, akkor is mindig lesz olyan aki nem veszi észre. Magával a kereszteződéssel az út állapotát és elhanyagoltságát leszámítva nincs szerintem baj, inkább oda kéne figyelni, és a sofőrnek nem hibázni, tudom 18 éves fiatal sofőr, még lehet fáradt is volt, megesik. A táblák esőben is látszanak, minden irányból legalább két szabálysértés és két tábla figyelmen kívül hagyása történt meg, ha a felfestéseket nem nézzük, Ennél hova tovább biztosítani egy kereszteződést?
Van rosszabb kereszteződés is a környéken, például a mindenféle terelésekkel, sárga vonalakkal, a petőfi híd alatt. és még lehetne sorolni bőven, budapesten ennél sokkal átláthatatlanabb kereszteződéseket.
Egy dolgot lehetne szerintem változtatni, hogy minden irányba legyen feltűnőbb előjelző tábla a hídra való felhajtáshoz.

kunbali írta...

Abszolút egyetértek Süti írásával, a számból vette ki a szót!