2010. november 19., péntek

Homokóra-jelzőlámpa

Bizonyos Thanva Tivawong nevű designer alapjaiban értelmezte újjá a közlekedési jelzőlámpát, kibővítve annak funkcionalitását. Az új koncepcióban a megszokott három körlap helyett egy homokórát formázó LED-es panel szolgáltatja a jelzésképeket. A megjelenítés természetesen piros, sárga, zöld színeken történik, az aktuális jelzésképnek megfelelően. Az aktuális jelzés időtartamával arányosan a homokóra felső feléből pereg le a "massza", jelezve a fázis múlását. Sárga jelzés esetén a rövidsége miatt a felső területen másodperc-visszaszámlálás hívja fel a figyelmet a jelzéskép gyors változására. A lámpa működését a következő ábra szemlélteti:
Az ötlet eléggé kreatív és látványos, pozitívum hogy mindenki számára jól érzékelhető, mennyit kell még várni a szabad jelzésre, illetve mikor vált a lámpa. Negatívum lehet viszont a piros-sárga jelzés hiánya, továbbá a színtévesztők számára nehezebben kezelhető a hagyományos lámpáknál.
VIA.

3 megjegyzés:

Ispán írta...

A visszaszámlálás nem új keletű, ilyet már láthatunk kis hazánkban is több helyen, pl. Siófokon. (Megjegyzem okos ötlet.)
Ugyanakkor nálunk már csak azért sem fog tudni meghonosodni a "homokóra", mert nincs piros-sárga jelzése. És mint tudjuk: könnyebb a Föld forgásának irányát megváltoztatni, mint új KRESZ-t írni. :P Ami pedig nem kompatibilis a magyar szabályokkal, annak ismerjük a sorsát.
Ettől persze még a világ minden táján sikeres lehet.

Freetz írta...

Visszaszámlálás valóban egyre több helyen van, de ennek a megoldásnak pont az a lényege, hogy szükségtelenné teszi a kiegészítő kijelzőt.
A meghonosodásról kár is beszélni, mert ez elsősorban egy dizájnkoncepció, így biztos nem fog elterjedni (egyhamar).
Nem véletlenül tüntettem fel negatívumnak a piros-sárga hiányát...

Petrus írta...

A visszaszámlálás nem olyan jó ám, mert azt csak fix programra lehet alkalmazni. :(
Bár persze, jópofa dolog.