2010. január 21., csütörtök

Mennyit is tudunk a KRESZ módosításokról?

Az elmúlt időszakban igen sokat foglalkoztam a 2010-es KRESZ módosításokkal. Paragrafusok tömkelegét olvastam át és értelmeztem pontról pontra. Egyrészt mert jogosítvánnyal rendelkező mindennapi közlekedőként ezt kötelességemnek érzem, másrészt, hogy hiteles cikket tudjak elétek tenni a februárban megjelenő Közhírben.

A mostani bejegyzésem apropója egy felmérés, amelyet a hétköznapi közlekedőkkel készítettek, hogy mennyire is ismerik a január 1-jén bevezetett változtatásokat. Az eredmény finoman fogalmazva is lesúlytó.
"Még nem olvastam utána", "nem tudom", "fogalmam sincs" - ilyen és ehhez hasonló válaszok hallhatók az utca emberétől. Pozitívumnak tekinthető talán, hogy a megkérdezettek közül legalább volt olyan, aki szépnek tartja a környezetvédelmi övezetet jelző ábrát, bár többet ő sem tud róla.



Régi kritika, hogy a jogosítvány megszerzése után - ha csak nem kell vezetői engedélyüket visszaszerezni - soha többet nem kell a járművezetőknek számot adni tudásukról, az alapismereteket elfelejtik, az időközben életbe lépő változásokat pedig nem is tanulják meg. A videóból is kiderül, hogy mennyire tájékozatlan az utca embere. Ennek ellenére a kormány szerint nincs szükség kampányra.

-"A sajtón keresztül próbáljuk érthetővé tenni, nem lesz kampány. Az ellenőrzés pedig rendőri feladat, amivel együtt kell járniuk a szankcióknak. A szabályok zöme egyébként is már kialakult magatartásformákat legalizál" - reagált a minisztérium arra a kérdésre, hogy terveznek-e újravizsgáztatást vagy egyéb számonkérési módot.

Ez a nemtörődömség miatt tart ott az ország, ahol tart. Nem lett volna nagy teher lecsippenteni egy kicsit a választási kampány büdzséjéből és szánni pár forintot a tájékoztatásra, de így legalább lesz kiket megbüntetni a hatóságoknak (==> állambácsinak bevétel). Mert az utca embere sem fog önszántából utánanézni a változásoknak, csak amikor már megbüntették, mert behajtott a környezetvédelmi zónába sárgamatricás autójával és az ügyvédével keresik a kibúvót a szebálysértési bírság alól...

Nincsenek megjegyzések: