2010. január 17., vasárnap

A forgalom karmesterei

A rendőri forgalomirányítás ma, az egyre fejlődő közlekedésautomatika árnyékában néha abszurdnak hat: egy ember áll sokszáz autó kereszttüzében, és karjelzésekkel rendezi azokat a helyükre. Ha belegondolunk, veszélyes munka, amely állandó odafigyelést is igényel. Lehet például úgy végezni, mint a phenjani forgalomirányító kisasszonyok, internetes nevükön Pyongyang Traffic Girls (PTG), akik hazájukban, Észak-Koreában egyszerre szépségideálok, és a tökéletes precizitás megtestesítői (érdekesség, hogy munkájukhoz az állam kozmetikumokat is biztosít). Azért van rájuk szükség, mert a város nem tud olyan dolgokra áramot "pazarolni", mint a közlekedési lámpák. Helyette éjjel-nappal, hóban-fagyban a phenjani forgalomirányító lányok dolgoznak (igen, éjjel is, villogó mellényben és irányítórúddal).



A világ több országában azonban csak néhány kereszteződés szolgál eme különleges foglalkozást választók irodájául, akik a kapott lehetőséget általában olykor maximálisan ki is élvezik. Egy határnyival arréb, Dél-Koreában (korábbi bejegyzésben már láthattuk az ottani közlekedési rendőrök produkcióját) például így:



Afrika sem marad ki, Nigériában is néha táncparketté változik egy-egy csomópont:




Az Államokban nem egy példával találkozhatunk. A leghíresebb a táncoló traffic cop-ok közül ez a rhode island-i rendőr, aki 25 éve szórakoztatja a közlekedőket:



Végezetül pedig ez a brooklyni forgalomirányító, aki szívvel-lélekkel végzi a munkáját.



Aki kedvet kapott, kereshet még ilyen videókat dancing traffic cop kulcsszavakkal. A fülöpszigetekieket érdemes még megnézni. ;)

Nincsenek megjegyzések: