2010. január 12., kedd

Bárcsak Kevesebben Várakoznának

Talán mindenki hallotta és sokan tapasztalták is, hogy a mai napon sztrájkolt és előreláthatólag holnap is folytatja a munkabeszüntetést a BKV-s szakszervezetek nagy része, ennek részleteibe nem is szeretnék igazán belemenni. Mindössze néhány saját gondolatot és képet osztanék még Veletek, a profik hosszasan cikkeztek és művészi fotókat készítettek a buszgarázsban álló járművekről és a sztrájk eseményeit a közösségi helységben figyelő sofőrökről.

Ez utóbbiakról azért eszembe jutott egy vicces jelenet:
- Srácok, aszongya a rádió, hogy nem jár a hetes busz! Józsi, itt vagy?
- Halkabban, éppen zsugázunk!
- Akkor ők legalább tudják, mi történik éppen...

Tudom, nem túl poénos, de azért jól leírja a helyzetet. Figyelik a cselekedeteik következményeit. Csak néhány gondolat ezzel kapcsolatban, biztosan felszínes lesz... Már a kissé ellentmondásos okokkal rendelkező MÁV-sztrájkoknál felmerült bennem, hogy ezekkel az évi egy-két napos önként kivett szabadsággal megtermelnek akkora hiányt a vállalatnak és az országnak, amiből finanszírozni lehetne a béremeléseket és egyéb követeléseket. És ilyenkor persze figyelmen kívül hagyják azt az apróságot, hogy olyan emberek százezrei nem tudnak eljutni a munkahelyeikre, akik sokkal kevesebbet keresnek a buszsofőröknél, mozdonyvezetőknél, ráadásul órákat kell utazniuk nem is hajnal, hanem még éjszaka a munkahelyeikre. És nekik nincsen sztrájkjoguk... Örülnek, hogy van munkájuk és a válság közepén legalább a minimálbért meg tudják keresni és nem hal éhen a család... Nem úgy mint szintén több százezer társuk, akiket az utóbbi időkben bocsátottak el és nem azért, mert lazsáltak és követelőztek volna a munka helyett, hanem mert válság van és nem kellettek!



A Dunán nem volt túl nagy forgalom most sem, és délben a Petőfi-hídon sem volt éppen csúcs

Hogy azért a másik oldalt se kelljen védeni, az ország bevételkiesése nem a vezetőknek fáj, a családoknak hónap végén hiányzó fizetés szintén nem nekik fáj, de keményen kell tárgyalni és dolgozni, hogy az alkalmazottakra fordítandó juttatások helyett év végén tízmilliók, végkielégítésnél több tízmilliókat kapjanak a kimagasló munkavégzésért cserébe. Azért kicsit őket is megvédve: ők legalább dolgoznak! Valamint egy rövid gondolat a környezetvédelem jegyében: választott képviselőink a kisujjuk emelésével hoznak olyan döntéseket, amik a károsanyag-kibocsátás mérséklése szempontjából vízgereblyézésnek minősülnek, példának okáért a néhány még forgalomban lévő öregecske autó tervezett kitiltása a belvárosból. És ezekért a felelős döntésért nem kevés tiszteletdíjat kapnak! Emellett viszont az illetékesek a már említett kisujjukat sem mozdítják meg a mostani hasonló helyzetekben, amikor a BKV-sztrájk az összes létező személygépjárművet Budapest belterületére szippantja. Ugyan pontos információim nincsenek, de úgy érzem, hogy csak a mai napon a levegőbe került szennyező anyagok mennyisége jócskán túllépi azt az értéket, amit a régi szoci autók évek alatt pöfékelnek szeretett fővárosunk levegőjébe. Még egy apróságot olvastam az egyik hírportálon: hajnalban bombariadó volt több buszgarázsban és kocsiszínben, de vajon mi fordult meg a betelefonáló polgártársak fejében? Az esetleg elindítani szánt járművek se indulhassanak el, vagy pedig a sztrájkoló járművezetők ne melegedhessenek?


Kicsivel 8 óra után még tömegek próbáltak bezsúfolódni a kevés közlekedő villamosok egyikébe a Boráros téren, de a Petőfi-híd budai hídfőjénél is végeláthatatlan sorok kígyóztak végig az Irinyi úton

Nincsenek megjegyzések: