2010. január 9., szombat

Konferencia meghívás

A közlekedési balesetek 96%-a emberi mulasztás miatt következik be. A nemzetközi statisztikák alapján a 18-25 éves közötti fiatalok tartoznak a legveszélyeztetettebb korosztályba. Az általuk elszenvedett, illetve okozott balesetek (gyorshajtás, alkoholos befolyásoltság, stb.) jelentős része megfelelő gondolkodásmóddal és tapasztalatokkal elkerülhető lenne.

Ezeket a problémákat európai szinten is felismerték, és nemzetközi összefogással tesznek ellene. Ezek az intézkedések a balesetek okozóinak felelősségre vonása mellett a hatékony megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ilyen prevenciós jellegű non-profit kezdeményezés az osztrák Forschungsgesellschaft Mobilität (Osztrák Közlekedéstudományi Kutató Intézet, FGM) gondozásában álló Module Close To, ami egy 11 országban működő, az Európai Unió által támogatott projekt.

Magyarországot a Module Close To nemzetközi baleset-megelőzési programban a TeRRaCe Mérnöki és Területfejlesztési Tanácsadó Kft. képviseli. Munkánkat számos szervezet (Országos Balesetmegelőzési Bizottság, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Lánglovagok-Tűzoltóportál, Veszprémi Mozgássérült Egyesület) és autósiskola segíti.

A projekt lebonyolításának alapötletét a drog és AIDS megelőző programok adták, ahol az "egyenlő felek párbeszéde" módszerével közelítenek a fiatalokhoz. Esetünkben a kezdő autóvezetők az oktatást, személyes élményeket egy olyan, korosztályukban és tapasztalataikban hozzájuk hasonló önkéntestől kapják, aki okozott vagy szenvedett már el balesetet.

A baleset-megelőzési oktatások módszere, hogy az autósiskolákban fiatal autóvezetők egy csoportját (alkalmanként 10-20 főt) egy csoportfoglalkozásokban jártas szakember és egy fiatal önkéntes szólítja meg néhány valós életből vett példán, baleseten keresztül. A fiatal önkéntes – mint okozó vagy áldozat – egy 0,5-1 órás interaktív beszélgetés keretében ráébreszti a hallgatóságot a közlekedés veszélyeire. Fontos, hogy a cél nem a vezetéstől való elijesztés, hanem a vezetés, mint cselekvés felelősségtudatának erősítése, azaz a hangsúlyt inkább a gyorshajtás, az alkohol- és drogfogyasztás elkerülésére fektetjük.

A projekt célja Európában összesen 10 000 tanulóvezető elérése (2009. májusig), és a nemzetközi példák alapján baleset-megelőzési foglalkozások beépítése a hazai járművezető-képzés folyamatába.
Kibédi-Varga Lajos
okl. közlekedésmérnök, projektfelelős
1111 Budapest, Lágymányosi u. 23/A
tel.: +36 1 463 2875 mobil: 70/9400-335
e-mail: kibedi@terraceltd.eu web: www.terraceltd.eu

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések: