2009. november 28., szombat

Közlekreceptklub

Mindig vallottam, hogy a mérnökben ott van az 1/4-ed rész művész (ok, nem mindig, csak, amióta mérnöktanonc vagyok, és látom a többieket :D). Lényeg, hogy én is sok művészethez vonzódom, egyikük a cukrászat. Meg is osztanék Veletek egy nemrég talált, eddig jól bevált receptet, az amerikai csokidarabos kekszet (ismertebb nevén: chocolate chip cookie). Szokás mondani, gugli a barátod. Már régóta terveztem, hogy sütök ilyen sütit, hát beütöttem a közismert keresőbe, és elsőként a BBC foods honlapját dobta ki. Nekem az tökéletesen megfelelt. Lefordítottam, levittem a konyhába és elkészítettem. A recept egyszerű, gyors, és az eredmény igencsak megéri a befektetett minimális munkát. A recept:
Chocolate chip cookie
Hozzávalók:
• 100g csokitörmelék
• 125g (sótlan) vaj

• 100g kristálycukor (nem édesszájúaknak 50-60g is elég)

• 75g lágy barnacukor (-||- 50g is elég)

• 1 tojás
• 2 teáskanál vanília aroma

• 150g sima liszt (-||- a cukor pótlására kb 180-200g kell)
• ¼ teáskanál sütőpor

• Csipetnyi só


Elkészítés:
1) Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, és készítsünk elő két sütőpapírral bélelt tepsit! Tördeljük össze a csokoládét (ha nem direkt erre a célra készített pralinét használunk).

2) Olvasszuk meg a vajat, ezalatt tegyük a két fajta cukrot egy tálba. Öntsük erre a cukorkeverékre az olvadt vajat, és keverjük fakanállal jól össze.


3) Adjuk a tál tartalmához a tojást, és a vanília aromát, és keverjük simára.


4) Keverjük össze a sót, lisztet, és sütőport is, majd adjuk a többi összetevőhöz! Végül pedig szórjuk bele a csokitörmeléket.


5) Szedjünk ki púpozott evőkanálnyi adagokat (így 12 süti jön ki belőle, szűk evőkanálnyi adagokkal 20 db) a masszából, és helyezzük a sütőpapírra, kilapogatva, egymástól amilyen távol csak lehet – sütés közben ugyanis nagyon kiterjeszkednek.


6) Hőálló kesztyűben és vegyvédelmi szkafanderben tegyük a tepsi(ke)t a sütőbe, és süssük a sütiket 8-10 percig, vagy amíg azok aranybarnává nem válnak (ha a sütőn van üveg (árulnak olyat, amin nincs?), figyeljük, ahogy egyik pillanatról a másikra tésztahalmokból lapos sütikké válnak az édességek).


7) Hagyjuk a sütiket a tepsin kicsit megszilárdulni, miután kivettük, majd óvatosan emeljük meg azokat, és helyezzük hűtőrácsra (nem, ne az autóéra). Hidegen, melegen, éjjel, nappal fogyasztható.

2 megjegyzés:

Petrus írta...

Ilyet én amerikában csináltam először a feeling miatt. :-D
Az a jó benne, hogy ha a tésztáját beteszed a hűtőbe akkor folyamatosan lehet sütögetni napikig.
Ott egész iparág épül rá, lehet kapni a tésztáját is, meg összetört csokit, csak, hogy nehogy 5 percnél tovább tartson megcsinálni. :-)

Shaun írta...

Én is ott csináltam először.. ^.^ Viszont nálunk is megjelent már a cookie doe ízű fagyi, ami egyébként elég jó :D Enyémnek is megkóstoltam a tésztáját nyersen, az se volt rossz. :)