2009. november 26., csütörtök

Szakkollégium tereplátogatás

A Közlekedésmérnöki Szakkollégium szervezésében múlt pénteken tereplátogatásra nyílt lehetőség; a programban a Szajol-Gyoma vasútvonal szakasz és az M43 autóút építkezésének megtekintése szerepelt.

Az időjárás nem volt annyira kegyes a résztvevőkhöz, hiszen egész nap sűrű köd borította az Alföldet, a látótávolság a jobb pillanatokban sem emelkedett 200 m fölé. Ám ez egy misztikus hangulatot kölcsönzött, ami tovább erősítette a nap emlékezetességét.
A 120-as vasútvonal rekonstrukciója, azaz nagysebességű közlekedésre való átépítése Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - projekt keretében zajlik. Ennek már elkészült eleme Szajol állomás, mely egyben a kirándulás első állomása is volt. Itt fogadta a csapatot a NIF részéről Dénesy Béla, majd pedig következett a terep bejárása. Az új utasforgalmi létesítményeken (új peronok, aluljáró, utastájékoztató berendezés) túl a forgalmi szolgálat munkájába és a korszerű biztosítóberendezésbe is betekintést nyertünk.
A következő helyszín Mezőtúr volt, ahol az előző napon átadott gyalogos aluljárót, továbbá a szajolinál több szépérzékkel tervezett perontetőket szemlélhettük meg. Itt nem is töltöttünk sok időt, várt ránk a Gyoma melletti Körös-híd. A kétvágányos átvezetés érdekessége, hogy a két hídszerkezet közül az egyik szegecselt, a másik pedig hegesztett. A híd átépítése miatt az árvízvédelmi töltésen is korrekciót kellett végrehajtani, és egy útátjárót is arrébb kellett helyezni.
Ezzel zárult is az első fő programcsoport, nem volt más hátra, mint 100 km-t ugrani a térben, a Szeged melletti M43 építkezésre (Az M43 a majdani M9-es autópálya folytatása). Itt az épülő Tisza-hidat tekintettük meg, vezetőnk Szabó Imre volt a kivitelező Hídépítő részéről. A sötétedésen túl tartó helyszíni szemle után vendégül láttak minket a szegedi főhadiszállásukon, ahol egy kis fogadás mellett prezentációt és az építkezésről készült képeket tekintettünk meg.További fotók a Közhír webalbumában, ezen a linken.

Nincsenek megjegyzések: