2010. március 16., kedd

Kémkedés: ahogyan a nagyok csinálják

Az utóbbi egy évben - amióta az F1-es autók inkább hasonlítanak egy fűnyíróra - nem követem annyira figyelemmel a sportág történéseit. Pedig előtte, egész kiskoromtól kezdve egyetlen futamot sem hagytam ki, de még időmérőedzést sem. Változnak az idők... mondhatnánk. De a Forma-1-ben nem. Talán még mindenki emlékszik a 2007-es kémbotrányra, amikor is kiderült, hogy a Mclaren csapat kétes úton Ferrari dokumentumokhoz jutott hozzá, melyet fel is használtak versenygépük építésénél.

Az ipari kémkedés - ha nem is abban a formában, mint 2007-ben, de - mindig is jelen volt és a jövőben sem lesz elképzelhető egyetlen technikai sport sem nélküle. Egyfajta mozgatórugóként működik ebben a precíziós gépezetben.
Minden apró, pici dolog, amit ellesnek a riválistól, később felhasználják. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég csak a futamok utáni képsorokat figyelmesen megnézni. Minden csapatnál van egy erre "szakosodott" gárda, akik a konkurenciát figyelik. Hány kíváncsi (és egyben szakértő) szempár nézegeti azonnal a győztes autó szárnybeállításait, vagy a diffúzor méreteit. Nem véletlenül van tehát, hogy amint lehet, azonnal letakarják a "kényes" részeket.
A két ősi rivális csapat közti "kémkedés" mindig érdekes, de a három évvel ezelőtt történtek fényében igazán pikánsnak tűnik az alábbi videó. Érdemes figyelni a közönség reakcióit is.

1 megjegyzés:

Petrus írta...

Ez mekkora.

Sztem kínjukban nevetnek, mert mégis mi mást figyeltek volna? Kerékcserét minden nap láthatnak.