2010. május 28., péntek

Vízművek nyíltnap

Május 29-én, szombaton a Fővárosi Vízművek nyílt napot tart, amelyen olyan helyekre enged betekintést a nagyközönség számára, ahová az év többi napján csak a cég dolgozói léphetnek be.

Így szombaton 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a főváros legnagyobb víztárolóját (a Gellérthegy gyomrában), illetve fel lehet menni a két éve átadott, egyedülálló építészeti megoldásokat megvalósító Budafoki Víztorony kelyhébe.

"A Gruber József víztároló medence építését 1980-ban fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók csak a május 29-i Nyílt Napon csodálhatják meg a földalatti csarnok vízben tükröződő 106 oszlopát, a medencéhez vezető úton pedig megismerkedhetnek egy vízveszteség-elemző mérőkocsival és különböző érdekes műszerekkel is."
Az érdeklődők a Sánc utca és Orom utca sarkán található bejáratnál félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt víztárolóba.

"A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának két évvel ezelőtti átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló víztároló létesítménynek tekinthető. A 3000 köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyven méteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét."
A résztvevőket interaktív munkagép- és szerelvénykiállítás, valamint csőszerelőjáték is várja. A nap fő attrakciói azok a látványos bemutatók lesznek, melyek keretében mindenki megtapasztalhatja, hogy mi történik, ha egy gépjármű nekitolat egy tűzcsapnak. A nem mindennapi műsor kezdési időpontjai: 10.30, 11.30, 13.00 és 14.30.
A Budafoki Víztorony a 7-es főútról, közösségi közlekedéssel pedig a Kosztolányi Dezső térről induló 150-es autóbusszal közelíthető meg.

forrás: vizmuvek.hu

Nincsenek megjegyzések: