2008. november 2., vasárnap

Formula-1 végjáték

Többszereplős történet
avagy az élet nagy forgatókönyvíró

A Brazil Nagydíj nem okozott csalódást, hozta a várt
izgalmakat. De nem egészen úgy, ahogy erre számítani lehetett.

A rajt előtt leszakadó eső megadta az alaphangot, noha a tényleges startra elállt, a vizes aszfalt megtréfálta a mezőnyt az első kanyarokban. (Sajnos a visszavonuló Coulthard is áldozatul esett.) Ennek köszönhetően a Safety Car felvezetése mellett lehetett konstatálni, hogy Hamilton biztonsági autózást mutat be, talán túlzott mértékben is, de erről később.
Massa természetesen végig az élen hajtott, Raikkonen próbált vele lépést tartani, de Alonso és Vettel ellen nem volt ellenszere a verseny középső szakaszában. A boxkiállások kissé variáltak a helyzeten, főleg, hogy ki mikor cserélte le a gumijait, a világbajnoki cím szempontjából viszont minden maradt a régiben.
A verseny vége felé Massa magabiztosan vezetett, Hamilton az elégséges 5. helyen hozta a McLarent. A felhők viszont gyülekeztek... Meg is érkezett belőle némi eső, ami a tetőfokra tornázta az izgalmakat. Sorra váltottak intermedietre a pilóták, nagy meglepetésre a sorrend nem nagyon borult... Vagyis de! Glock nem jött ki, így a 4. helyen találta magát, ami életveszélyes volt Hamilton számára, hisz Vettel elképesztő tempóban közelítette a még mindig 5. britet. 2 körrel a vége előtt meg is előzte a bajnokaspiránst (miután Kubica agresszíven visszavette mindkettejüktől a körét), aki ezzel kilátástalan helyzetbe került, hisz a német egyből távolodni is kezdett. A 6. hely pedig Massa diadalát jelentette. Kétségbeesetten vette üldözőbe a Toro Rossót, miközben a brazil áthaladt a célvonalon, és már világbajnoknak érezte magát. Fél kör még hátra volt, és a csoda nem maradt el! Glock az egyre vizesebb pályán lelassult, így 2 kanyarral a vége előtt Vettel és Hamilton is megelőzték, befutva a 4. ill 5. helyre. A Ferrari még egy pár másodpercig ünnepelt, ám aztán szomorúan konstatálták a Toyota kapitulációját, Hamilton pedig egy hajszál híján, de véghezvitte, ami tavaly nem sikerült neki, minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, és pontot tett a 2008-as évad végére.

A Brazil Nagydíj végeredménye:
1. Massa (Ferrari), 2. Alonso (Renault), 3. Raikkonen (Ferrari), 4. Vettel (Toro Rosso), 5. Hamilton (McLaren) 6. Glock (Toyota)

A világbajnokság végeredménye:
VB: Hamilton (McLaren) 98 pont
2. Massa (Ferrari) 97 pont

3. Raikkonen (Ferrari) 75 pont

4. Kubica (BMW) 75 pont

Nincsenek megjegyzések: