2008. november 11., kedd

Felfedezés

Olajtermelő gombát fedeztek fel az őserdőben

Gary Strobel, a Montana Állami Egyetem tudósa fedezte fel a patagóniai esőerdőben azt a gombafajt, mely természetes úton nyersolaj komponenseket, leginkább a dízelolajhoz hasonlítható szénhidrogéneket szintetizál. A gomba ráadásul cellulózon tenyészik, ami a leggyakoribb szén-alapú anyag a Földön.
Folyékony üzemanyagot nyerni növényi cellulózból ma az egyik legnagyobb kihívás. Először is a cellulózt összetevőire kell bontani, majd összetettebb szénhidrogénné szintetizálni. A folyamathoz nagy mennyiségű hő, nyomás és vegyi anyagok szükségesek. A természetben viszont vannak olyan szervezetek (szú, gomba, termesz), melyek természetes módon bontják le a cellulózt. Ami igazán különleges a most felfedezett gombafajban (Gliocladium roseum), hogy nemcsak bontja a cellulózt, hanem közben folyékony üzemanyagot is szintetizál belőle. Lehet, hogy amit mi nyersolajnak hívunk, nem is fosszilis üzemanyag?
A G. roseum gomba génszerkezetét most vizsgálják a mikrobiológusok, a kereskedelmi célú felhasználás ezért még igen messze van. Strobel a gombával kapcsolatban elmondta, hogy mivel nyersolaj komponenseket állít elő, elképzelhető, hogy a Föld nyersolaj készletének egy részét ilyen organizmusok termelték meg. Döbbenetes.

Forrás: autoblog.hu

Nincsenek megjegyzések: