2011. május 31., kedd

Credo Citadelleket tesztelnek a fővárosban


2011. június 6-ától előreláthatóan 5-7 napig teszteli a BKV az új FPT motoros Credo Citadelleket. A májusi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a Kravtex nem rég bemutatta az új FPT motorral szerelt Citadell 12 és Citadell 19 típusú városi autóbuszait, valamint írtunk a cég budapesti törekvéseiről is. Ennek jegyében zajlik tehát jövőhéten a két sárga Citadell tesztje a fővárosi utakon. Egyelőre még nem rendelkezünk információval, hogy mely vonalakon kívánja a BKV forgalomba állítani a két buszt, ám amint erről bővebbet megtudunk, azt a részletes menetrenddel közzétesszük a Közhír Blogon.

Az érdeklődők a BKV teszt előtt sem maradnak Citadell nélkül. A két busz épp Győr útjait koptatja, és akár otthonról is részeseivé válhat bárki a tesztelésnek. Délelőttönként a Citadell 12, délután-esténként a Citadell 19 fedélzetére szállhatunk fel virtuálisan, a járművekre szerelt webkamera segítségével. Az élő közvetítéseket a Credo.Blog Livestream oldalán követhetjük nyomon.

2011. május 28., szombat

Szokatlan szállodák - 1. rész

Az emberi hülyeség határtalan, különlegesnél különlegesebb építményekkel, ötletekkel találkozhatunk a világban. Tavaly már láthattak a Közhír-blog olvasói a különleges buszmegállókat, két bejegyzésben is, most pedig különleges hotelekről olvashattok néhány bejegyzés erejéig.

Jéghotel

A különleges hotel Svédországban, az északi sarkkörtől 200 kilométerre északra található, de csak december és április között, utóbbi hónap végére hagyják elolvadni a különleges építményt, amelyet a következő télre ismét megépítenek.
A szobákban -5 fok az átlagos hőmérséklet. A vendégek hőálló hálózsákot kapnak, amelyet rénszarvasbőrökre terítenek le - maga az ágy jégből van, fa kerettel. A szálloda összes butorát jégszobrászok faragják, még a bárszékeket is, ahol a vendégek jégpoharakból ihatják a vodkát, egy kis felmelegedés reményében.
Ha valaki itt szeretné tölteni a jövő téli vizsgaidőszakot, négy napra már 260 000 Ft-ért foglalhat magának szállást.




Hobbit hotel

A Gyűrűk ura rajongók hobbitként élhetnek az új-zélandi Hobbit hotelben, a hat fő befogadására képes házacskában Zsákos Frodó ágyában hajthatjuk álomra fejünket.


Hotel vízeséssel
Ha szívesen aludnál egy vízesés alatt, akkor nincs más dolgod, mint Chilébe utazni a Magic Mountain nevű hotelbe. Az érdekes szálló vulkán alakú, a tetejéről pedig vízesés zúdul le. A madárfajok nevét viselő szobákból az esőerdők látványán csodálkozhatunk.

TDK fórum


A Közlekedésmérnöki Kar Hallgatói Képviselete 2011. május 31-én, kedden 17:00 kezdettel rendezi meg az idei TDK Fórumot, melynek helyszíne a Baross Gábor Kollégium Díszterme.


A Fórum célja, hogy a jelenlevők megismerkedhessenek az eléjük táruló lehetőségekkel, a TDK dolgozatok leadásával kapcsolatos információkkal, hasznos ötleteket és tanácsokat tudjanak meg.


A Fórumot Dr. Debreczeni Gábor, a Dékáni Hivatal vezetője fogja megnyitni, majd a Konferencián részt vett hallgatók tartanak beszámolót élményeikről, tapasztalataikról, de szó esik arról is, hogy mennyit és hogyan profitáltak a TDK-n való részvétellel. A Fórum után a személyes kérdések feltételére is lehetőség nyílik.



Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

2011. május 25., szerda

Szükséges a metrókivonás?


Az utóbbi időben egyre gyakoribban hallunk füstölő és lángoló metrókról. Megszületett a döntés: leállítanak 43 öreg metrókocsit. Felmerült az ötlete használt kocsik beszerzésének is, mely az új metró kocsik érkezéséig pótolnák a hiányt.


Nézzük meg a kocsik kivonásának történetét, a színfalak mögött; név nélküli metrószakértő barátomat kértem, mondja el név nélkül erről a véleményét:


Szakmai döntésre lett volna szükség! Úgy látom, ismét nem szakemberek döntöttek a metróügyben, amikor elrendelték a 35 évnél idősebb metrókocsik azonnali hatállyal történő kivonását a forgalomból, az utóbbi időben elharapódzott metrótüzek miatt. A laikus utasok erre azt válaszolták, hogy végre egy jó döntés született Magyarországon, nem lesznek metrótüzek. Csakhogy a többségük nincs tisztában a szakmai dolgokkal.


A 43 kivonásra szánt kocsi közül 38 úgynevezett élettartam-növelő felújítást kapott a közelmúltban. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fődarabokon kívül (pl. forgóvázak, kocsiszekrény, vontatómotorok) mindent kicseréltek, utángyártott vagy új alkatrészekre. A ki nem cserélt alkatrészeket helyben felújították. A felújítás során figyelembe vették a tűzvédelmet is, így az elektromos kábelek szigetelése, a padló és az utastéri belső burkolatok tűzálló anyagból készültek. Ez azt jelenti, hogy pl. túlmelegedés esetén sem gyullad ki, maximum megfeketedik vagy füstöl, de nem ég!


Be kéne látni, hogy a metrótüzeket nem a járművek kora okozta. Az Árpád híd és a Forgách utca között leégett metrókocsi ugyan 35 éves, de a 3-as metróvonal állományába tartozott, nem esett át élettartam-növelő felújításon. A 2-es metróvonalon történt füstölés pedig nem elektromos eredetű volt, a féktuskók füstöltek.


Tehát most metrókocsik álltak le, amelyek műszaki állapota kifogástalan, vagy legalább is jobb, mint a forgalomban maradt kocsik állapota.


Nagyon gyorsan vissza kéne állítani a kivont kocsikat a forgalomba, és hogy ezek közül melyeket vonják ki, azt a BKV szakemberei döntsék el, mert ebből nagyobb probléma lesz, mint ami eddig történt!”


Írta: Mácsai Domonkos

2011. május 23., hétfő

Már nincs sok hátra...


Elkezdődött a 2010/11-es év 2. vizsgaidőszaka, ami azt jelenti, hogy már csak egy hónap van vissza a régen várt nyári szünetig. Kitartás emberek, ez már tényleg csak a hab a tortán, ha eddig sikeresen túléltetek mindent, nem ez lesz a legnehezebb :)
Ha tanultok, gondoljatok arra, hogy mennyire jó lesz az épp aktuális tantárgytól megszabadulni, hogy mennyire szuper érzés lesz ezután süttetni magatokat a napon vagy munkával, és nem tanulással tölteni a mindennapokat.
Csak annyit mondhatok, hogy Ti vagytok a legjobbak ezen az egyetemen, szóval mutassátok meg, és adjatok bele anyait-apait ebbe az egy hónapba!

2011. május 22., vasárnap

Utazz haza olcsón

Azonos címmel futott nemrégiben egy üzenet a Neptun rendszerben. A BME HÖK ugyanis tárgyalásokat kezdett több vasúti társasággal egy esetleges egyetemi különjárattal kapcsolatban.

Jelenleg a hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták 50%-os utazási kedvezményre jogosultak. Ennek a szociális juttatásnak a fenntartásáért az állam komoly pénzeket fizet ki a MÁV számára. A formálódó felsőoktatási törvénytervezet kapcsán (immár a harmadik koncepciótervezet készül) azonban minduntalan felüti a fejét az utazási kedvezmények eltörlésének vagy radikális csökkentésének lehetősége.

Keresztes Péter a BME vonat ötletgazdája elmondta, hogy elébe kívánnak menni az eseményeknek. Egy olyan járatot szeretnének életre kelteni, amely az aktuális támogatási rendszertől függetlenül, jó ár-érték arányt képviselő utasszolgáltatást biztosít. „Nem mindegy ugyanis, hogy az utazásom óráit milyen minőségben tudom eltölteni.”- fogalmazott az EHK elnök. A megálmodott BME vonat legfonatosabb paramétere: a tiszta, rendezett utasterek megléte, valamint a fiatalok számára célirányosan kialakított szolgáltatások.

A kezdeményezés jelenleg a tesztfázisba érkezett. A több mint 2000 hallgató által kitöltött kérdőív alapján a Nyíregyháza- Debrecen- Budapest vonalon szeptemberben próbajáratot fog indítani az egyik vasúttársaság a BME-sek számára. A „helyjegyes” kocsikon hosstesek fogják erősíteni az utazási komfortérzetet. A WIFI és a bicikliszállítás adott lesz, sőt ha éppen egy kis koncerthangulatra vágyna az utas, egy Orfeum kocsiban fiatal zenekarok bemutatkozó fellépéseinek hallgatásával töltheti el majd az időt. És a lényeg: a BME vonatra 4500 Ft-ért válthatnak retúrjegyet a hallgatók. Jelenleg a MÁV IC járatain 5080 Ft-ot kell fizetni egy tanulónak a Budapest-Nyíregyháza szakaszon oda-vissza.
Több visszajelzés érkezett, hogy lenne igény más vonalakon is indítani a fentihez hasonló próbajáratokat az ősz folyamán. Ennek felmérésére kérdőíveket hoztak létre.
Az alábbi kérdőívekben Budapest-Pécs, Budapest-Szombathely és Budapest-Miskolc útvonalak szerepelnek.

Azon hallgatók, akik Budapest-Pécs útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGF0bnFkNEhkdW5Vc1lGQVM0TUxiUHc6MQ

Azon hallgatók, akik Budapest-Szombathely útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHdVOUp3VG52WmxVam13emZJaWx6d1E6MQ

Azon hallgatók, akik Budapest-Miskolc útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG1ITGx4RXlzeVJuMWJUUVhETF9Qa2c6MQ

Forrás: ehk.bme.hu

2011. május 21., szombat

Vonatbalesetek


2011. május 16-án este Aszód és Tura állomások között két vonat egymással szemben közlekedett. A forgalomirányító a tévedését érzékelve azonnal értesítette a fő üzemirányítót, és így intézkedni lehetett a vonatok megállításáról. Ezzel sikerült megelőzni balesetet. A két vonat mintegy 1630 méterre állt meg egymástól. Az esetről a a videót és Komócsin tanár úr nyilatkozatát itt lehet megnézni.

2008-ban a biztosítóberendezés nem működött Monorierdőn, ennek következtében két vonat ütközött össze, a balesetben majdnem 30 ember sérült, négyen pedig életüket vesztették. Az esetről egy részletesebb videó, ahol Komócsin tanár úr is nyilatkozik itt megtekinthető.

2011. május 20., péntek

43 metrókocsit állít le a BKV

Hétfő reggelig 43 metrókocsit állít le a BKV a 2-es és 3-as vonalon, mert azok potenciális veszélyt jelentenek az utasokra nézve, jelentette be Tarlós István főpolgármester egy mai, más témában tartott sajtótájékoztatón.

A főpolgármester a napokban felvette a kapcsolatot a metrókocsik orosz gyártójával, a Metrovagonmassal, akik elmondták a jelenleg Budapesten futó metrókocsik 30 évre lettek tervezve, melyet már a szerelvények meghaladtak. Tarlós István ezért a jövő héttől leállíttatja a BKV öt 43 éves és harmincnyolc 41 éves kocsiját, tehát a teljes EV sorozatot. A metróüzem jelentése szerint ez minimális járatritkulást fog okozni a metróvonalakon, a 2-es metró 2 perc 20 másodperc helyett 2 perc 30 másodperces, még a 3-as metró 2 perc 30 másodperc helyett 2 perc 45 másodperces követéssel szállítja az utasokat csúcsidőben. Ami az üzemegység számításai szerint komolyabb gondot okozhat a közlekedésben, az ha meghibásodik egy-egy szerelvény, valamint ha az egyes megállókbe hirtelen nagyobb számú utas gyűlik össze. Mindemellett a metró feszítettebb üzemben kell, hogy dolgozzon, és a hibás járműveket a lehető leghamarabb meg kell javítani. A BKV dolgozik azon is, hogy ha szükséges, pótlóbuszokat állítson a metró üzeme mellett forgalomba. Gulyás Attila a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke az MTI megkeresésére elmondta, az öreg metrókocsikat egyre nehezebb karbantartani, ugyanis a korrózióvédelmen kívül soha sem kaptak komolyabb felújítást. Az utóbbi pár héten történt sorozatos füstölések és tűzesetek kapcsán a BKV vizsgálatot indított, hogyan lehetséges ezeket a hibákat elhárítani. A főváros fontolóra vette új vagy használt járművek beszerzését/bérlését.

2011. május 18., szerda

FINN-MAGYAR KÖZÖS DALOLÁS, LONDONI ELECTROPOP TOKAJBAN


SŰRŰ LESZ A HAZAI ZENE IS A HEGY’ SZÍNPADAIN

Rakamaz-Tokaj, 2011. április 18. - Hip hoptól a rock ’n’ rollig, dubsteptől a garage-ig, HC-től a bluesig: mainstream és undergound stílusok és bandák töltik meg a Hegyalját júliusban zenével, tánccal. A Foreign Beggars egyenesen Londonból hozza a legújabb ütemeket, a Ladytron megmutatja, milyen a minőségi új hullámos electropop. Folkmetál továbbképzést tart a Korpiklaani, és elhozza majd új anyagát a visszatérő hazai úttörő, a FreshFabrik. Húsvéti meglepiként is érdemes már a Hegy’et tervezni – a négynapos zenés nyaralás kevesebb, mint egy koncert áráért lehet tökéletes ajándék.

Esőt és ködöt nem, de a legütősebb ritmusukat magával hozza nyáron Londonból a Foreign Beggars csapata. A grime/rap/dubstep formációba a tagok metál, grunge és indie alapokkal érkeztek, hogy aztán saját stílusukat összepakolva a brit utcákon és klubokon túl a szerte a világban a zenei extrák nagyköveteiként mozgassák meg a népet.

Szintetizátorokkal erősen felszerelkezve jön a Hegy’re a Helen Marnie és Mira Aroyo vezette electronégyes, a Ladytron, és a FIFA 2011-ből ismerős Ace of Hz mellett klasszikus himnuszaikat, a Destroy everything you touch-ot és a Blue Jeans-t is hozzák. Aki elektronikus zenéből a zúzósabbat szereti, annak idén a hamburgi techno trió, a Scooter adja majd az ütemet Tokajban. H.P. Baxter két állandó zenésztársa mellett élő, nagyzenekari kíséretet is hoz magával, és látványos élő show-val készül a hegyaljásoknak.

A szigetországon és Németországon kívülről is érkezik még zene a Hegy’re: a Koorpiklani a finn erdők misztikumát a hideg metállal ötvözve varázsolja majd a színpadra. A csapat különleges produkcióval készül a hegyaljásoknak: a Dalriadával közös Leszek a Hold című számot Jonne Järvelä énekes a magyar bandával együtt adja elő a Hegy’ közönségének.


NAGY VISSZATÉRÉS, ÚJ ZENÉK ÉS FELEJTHETETLEN DALLAMOK

A rádiók játszási listáinak éléről érkezik a Hegy’ színpadára a pár év kihagyás után újra együtt zenélő FreshFabrik. A Stealing the Sun-nal a listákat uraló csapat volt az országban az első, akik fellépéseiken profi DJ-vel zenéltek, nem véletlenül jár nekik az úttörő jelző. Akiknek tíz éve a Lamentation jelentette a világot, akiknek még mindig ott szól a fejükben a Serious, és akiket bepörgetett az új anyag, kihagyhatatlan a FF hegyaljás fellépése.

Új anyagot pakolt össze és hoz Tokajba az ős-rock, az átütő energia és a bátor kísérletezés tökéletes elegye, a Turbo is, és Ezer Erdő varázsát idézi meg a nagyszínpadon a Magashegyi Underground. Egyedi Petiék a legutóbbi Isten Háta Mögött anyagot, az Ű-t is hozzák, a Fish! pedig megmutatja, hogyan lehet perfekt kompozíciót gyúrni olyan különböző zenei hatásokból, elemekből, mint a hip-hop, a metál, a pop és az elektronikus motívumok.

Az idei Hegy’en a helybenfutás-felelős a PASO lesz, más jellegű koncertmozgásról a már az első Hegyalján is fellépő Neo gondoskodik. A Hegy’en hazai pályán és nagyszínpadon fellépő Jurij „szocrockja” és Vad Fruttik „panel-undergroundja” is komoly mocorgást idéz majd elő, a Maszkura és a Tücsökraj R&B-s, swinges, tangóharmónikás stíluselegye pedig rendesen megtáncoltatja majd a közönséget.


LEGENDÁK ÉS METÁLISTENEK A CSOKINYUSZI MELLÉ
Igazi magyar rocklegendák lépnek idén a közönség elé a Hegy’en. Nagy Feró a Beatricét vezeti majd a deszkákra, Pataki Attila a miskolci Edda legénységével jön, Deák Bill Gyula pedig Blues Bandje élén zenél majd a tokaji színpadokon.

A fémesebb dallamokról a Blind Myself gondoskodik, de az Insane csapata is kitesz majd magért, a Road pedig igazi mocskos rock ’n’ rollal horzsolja végig a Tisza-parti éjszakát.
Akinek nem csak a húsvéti sonka és a csokinyúl gondolatától, de a tokaji zenei orgia ígéretétől is összefut a nyál a szájában, az még bőven szólhat a nyuszinak: húsvéti ajándéknak is a legjobb a nyári kikapcsolódás. Május végéig még kevesebb, mint egy koncert árért jár mindenkinek a többnapos megzenésített nyaralás.


A HEGY’ IDÉN

Tudunk egy helyet, ahol a zenerajongásodat összekötheted a vízimádatoddal: ez a hely Rakamaz-Tokaj. Tudunk egy időpontot, amikor itt találod a legizgalmasabb külföldi bandákat és zenészeket: július 13-17.

A Hegyalja Fesztivál az elmúlt 12 év alatt az egyetemisták, menő főiskolás arcok legmozgalmasabb nyári találkozójává vált. De Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválján nem csak velük találkozhatsz: a külföldi fellépőkön túl ide gyűlnek a legjobb hazai muzsikusok, a legviccesebb stand-uposok és a legkiválóbb borászok – sőt akár az is előfordulhat, hogy együtt készíted a halászlét kedvenc íróddal.

Ráadásul idén a tavalyi árakon lehetsz a Hegy’-en! Több mint 200 fellépő, sportprogramok, csónaktúrák, izgalmas beszélgetések, a nyár legnagyobb lazulása és az ország legjobb arcai várnak Tokajban, a színpadokon és a színpadok előtt is!

További információ:

BME Önkéntes nap

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet 2011. június 10-én Önkéntes napot szervez a XI. kerületben. Az egy napos megmozduláson résztvevők kifestik a kórház gyermekosztályát, egy óvodát, egy iskolát, valamint hulladékgyűjtést, takarítást, javítást és parkosítást terveznek. Ha szeretnél tenni egy élhetőbb környezetért vagy azt szeretnéd, hogy az itt lakó emberekkel jobb viszonyt ápolva megmaradjon az egyetemi közélet, akkor számítunk Rád.

Már azzal is sokat segítesz, hogyha szavazol az esemény pályázatára az alábbi linken:
http://letscolour.hu/palyazatok/103

Érdekünk, hogy sokan legyünk, szeretnénk motiválni, hogy minél több barátodat rávedd, hogy eljöjjön, ezért minden 50. résztvevő után egy BME Egyetemi Napok bérletet, és minden 50. résztvevő után egy EFOTT bérletet sorsolunk ki. Minden segítő embernek név szerint köszönetet mondunk a MŰHELY-ben, és természetesen megfelelő számú sörjegy is gazdára talál. Gyere, és hozd el a barátaidat is, hogy megmutassuk, mire képesek a hallgatók, amikor összefognak!!!

A jelentkezők létszámától nagyban függ a program, hogy hány helyszínen fogunk tudni segíteni. Kérlek, segítsd a munkánkat azzal, hogy jelentkezel:

https://www.ehk.bme.hu/onkentesnap

Azzal hogy jelentkezel, még semmilyen kötelezettséget nem vállalsz!

2011. május 17., kedd

EFOTT a Tisza fővárosában


2011. július 12-17. között Szolnok-Tiszaliget lesz az EFOTT házigazdája


Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) a legrégebbi kulturális- és könnyűzenei fesztivál Magyarországon, amelyre a tavalyi évben minden korábbinál többen, közel 69 ezren látogattak el. Az 1976 óta folyamatosan bővülő, magyar hallgatók által látogatott, évről-évre más helyszínen megrendezett bulinak idén a szolnoki Tiszaliget ad otthont, amely kiváló természeti adottságaival tökéletes helyszínként szolgál majd a fiataloknak.

EFOTT - A nyár legnagyobb hallgatói bulija 


Hazánk legjelentősebb múltra visszatekintő diákrendezvénye az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. A fesztivál története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem 350 hallgatója találkozott akkor; manapság az egyik legnagyobb magyar rendezvény, a tavalyi évben minden korábbinál többen, 69 ezren látogattak el az EFOTT-ra. A fesztivál állandó jellemvonása, hogy évente más-más helyszínen kerül megrendezésre. Három évtized alatt a rendezvény bejárta az országot, idén 2011. július 12-17. között Szolnok - Tiszaliget lesz az EFOTT házigazdája!

Tiszaliget Szolnok „tüdeje”


A Tiszaliget belvároshoz közeli, mégis attól jól elkülönülő fás, parkos terület sportolási és kirándulási lehetőséget biztosít az odalátogatóknak. A zöld övezet árnyas fái kiválóan alkalmasak sétához, futáshoz, pihenéshez. A védett környezetben található tavon csónakázásra és horgászatra is lehetőség van. Számos kemping, hotel, fürdő és szabadidős komplexum szolgálja a kikapcsolódni vágyók kényelmét, pihenését és 2011-ben az „efottozókat” is.


Programdömping

Az EFOTT-on idén is igazi programdömping várható. Akik 2011-ben már biztosan ott lesznek az év legnagyobb hallgatói buliján:
5 Yards, A kutya vacsorája, AB/CD (AC/DC Tribute), Ámokfutók, Anima Sound System, Animal Cannibals, Apey and the Pea, AWS, Balkan Fanatik, Belga, Beliczai Balázs, Belmondo, Carbonfools, Copy Con, Compact Disco, Cozombolis, Csepregi Éva, Csík zenekar, Dévényi Tibi bácsi, DikiD, Dombóvári István, Doors Emlékzenekar, Erik Sumo feat Kiss Erzsi, Esti Kornél, Ez!Basic, Green Dye, HétkönaPI CSAlódások, Heven Street Seven, Hollywood Rose, Holtidő, Hősök, Insane, Intim Torna Illegál, Irie Maffia, Isten Háta Mögött, Janicsák Veca, Joe Cocker Cover Band, Jurij, Karaván Familia, Kiscsillag, Kiss Ádám, Kovács András Péter (KAP), Kovács Kati, Láma dalai, Magashelyi Underground, Maszkura és a tücsökraj, Mystery Gang, Neo, Ocho Macho, Óriás, P.A.S.O., Pál utcai Fiúk, Prosectura, Riddim Colony, Rise against, Road, Rock'n Roll Swindle, Quimby, Rómeó Vérzik, Rózsaszín Pittbull, SKA-Pécs, Subscribe, Superbutt, Supernem, Szandi, Tankcsapda, Takács Nikolas, Tesco Disco, The Idoru, The Kolin, Turbo, UFO, Vad Fruttik, Velvet Stab, Wolf Kati, Z.U.P., Zorall...




Az EFOTT hangulata utánozhatatlan: aki már volt, pontosan tudja! A hallgatói fesztivál olyan, mintha az év közben megrendezett összes egyetemi és főiskolai buli egy helyre összpontosulna.


EFOTT– 2011-ben is a Te pénztárcádhoz mérten!


Az EFOTT a magyar fiatalokról, a magyar fiataloknak szól, immár 36 éve, diákbarát árakon. Az öt napra szóló hetijegyek a felsőoktatási jegyértékesítő hálózatban elővételben május 31-ig mindössze 13.990 forintba kerülnek.


EFOTT - csak szabadon...

2011. május 16., hétfő

Egy hétvégi időutazás képei

Mint, ahogy azt olvashattátok is a blogon, a BKV május elején egy igazán különleges hétvégi programmal ált elő. Aki nem volt ott azért, aki pedig ott volt és felidézné a kellemes emlékeket azért nézze meg a rendezvényekről készült képgalériákat.

A szombati nap a gödöllői HÉV vonalán telt. A főszereplő az ACSEV eredetű DM XII-es motorkocsi és vezérlőpótkocsi volt. A nosztalgiaút külön a fotósok "szórakoztatására" lett szervezve, speciális fotómegállókkal tarkítva a nem mindennapi utazást. Tekintsétek meg a napsütötte derűs szombat termését, melyet a cinkotai HÉV teleplátogatás zárt!


Vasárnap úgy döntöttem bemenekülök a rossz idő elől a föld alá. Jól tettem, ugyanis a 115. évfordulóját ünneplő Milleniumi Földalatti Vasút (M1) alagútjában az üzem fennállásával egy idős 11-es pályaszámú, korhűen helyreállított földalatti szerelvény közlekedett. Mivel az "öreg hölgy" nem állt meg a köztes megállókban, így fotózásra csak a két végállomáson volt lehtőség. Ha még nem láttad élőben a kontinens egyik első földalatti járművét, akkor tekinsd meg a galériát!

2011. május 11., szerda

Petíció a K mögötti füves területért

Már az első egyetemista napjaimban észrevetettem, hogy a K épület mögött van egy füves terület, ahol a napsütésben üldögélve tudnak pihenni, beszélgetni, eszegetni és iszogatni a diákok. Hamar én is közéjük kerültem, s igazán kellemes volt, egy-egy szünetben kimenni a friss levegőre s odacsücsülni a többiek közé.
Azonban egyszer csak történt valami: a területet lezárták. Fűmagot vetettek el, s hamarosan szép, új zöld fű nőtt a területen. Akár újra üldögélhettek volna ott a diákok, de a terület azóta is le van zárva, s ki tudja, hogy megnyitják-e újra valaha.
Ha Te is szeretnél még a fűben üldögélni a K épület mögött, akkor egy, a BME rektortorának írt petíciót írhatsz alá az alábbi linken: http://www.peticiok.com/k_mogotti_fuves_terulet

2011. május 10., kedd

Figyelem!


Sajnos úgy alakult, hogy néhány májusi Közhírt rosszul összefűzve kaptunk meg a nyomdától. Aki látott ilyen számot, azt kérjük, hogy írjon erre a bejegyzésre egy kommentet, vagy lájkolja a facebook-on!
Sajnos már nem először fordul elő ilyen probléma, de a későbbi kellemetlenségek megelőzése érdekében jó lenne, ha kiderülne, hogy hozzávetőlegesen hány elrontott Közhír járja a világot...

A segítségeteket előre is köszönjük és elnézést a kellemetlenségért!

2011. május 6., péntek

Jelentkezz pályabírónak!


A legújabb Közhírben már olvashattál a Formula Student győri versenyéről a 20-21. oldalon, ha a cikk felkeltette az érdeklődésed és szeretnél te is jelen lenni pályabíróként a versenyen és egy életre szóló élményt szerezni, ne habozz, jelentkezz!


2011. május 3., kedd

Programok föld alatt, s föld felett

A hétvégére a BKV újra érdekes programokkal kecsegtet, melyekre várják a legelvetemültebb közlekedésbarátokat.

2011.05.07. (Szombat) - Fotósmenet a HÉV ACSEV nosztalgia motorkocsijával
A BKV egy különleges kirándulást szervez az egykori Aradi és Csanádi Egyesült Vasutak (ACSEV) 1906-os gyártású DM XII-es típusú motorkocsijával. A menet Kerepesre megy, de érinti az utasforgalomban nem használt Csömör-Kistarcsa szakaszt is. A menet 9:25-kor indul Cinkotáról, ám először az Örs vezér terére megy a későn kelők kedvéért, majd onnan 9:55-kor indul útjára. A menet közben több helyen hosszabb fotómegállások lesznek. A visszaérkezést követően a résztvevők megtekinthetik a HÉV cinkotai telephelyét. A programot a helyszínen váltható napijeggyel lehet igénybe venni, melynek ára 1550 Ft. Figyelem! A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes jelentkezéssel lehet a rendezvényen részt venni! Jelentkezés: turizmus@bkv.hu

További információk:


2011.05.08. (Vasárnap) - 115 éves a földalatti - nosztalgiautazás a föld alatt
A Milleniumi Földalatti Vasút (MillFAV) idén ünnepli fennállásának 115. évfordulóját. Ez alkalomból a BKV egyetlen üzemképes kocsija a 11-es számú nosztalgiamotorkocsi fog közlekedni. A különleges menet 14-17 óráig, minden egész órában indul a Mexikói útról és minden óra 30 perckor a Vörösmarty térről. A rendezvény ideje alatt lehetőség nyílik megtekinteni a MillFAV diszpécserközpontját is, ingyenesen. A jármű korlátozott befogadóképessége miatt előzetes jelentkezés szükséges, melyet a turizmus@bkv.hu e-mail címen tehetnek meg az érdeklődők. Az utazás ára 400 Forint irányonként.

További információk:


Figyelem! Mindkét rendezvény esetében előzetes jelentkezés szükséges!
Jelentkezni a turizmus@bkv.hu e-mail címen lehet 2011.05.06 10 óráig!