2011. május 22., vasárnap

Utazz haza olcsón

Azonos címmel futott nemrégiben egy üzenet a Neptun rendszerben. A BME HÖK ugyanis tárgyalásokat kezdett több vasúti társasággal egy esetleges egyetemi különjárattal kapcsolatban.

Jelenleg a hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták 50%-os utazási kedvezményre jogosultak. Ennek a szociális juttatásnak a fenntartásáért az állam komoly pénzeket fizet ki a MÁV számára. A formálódó felsőoktatási törvénytervezet kapcsán (immár a harmadik koncepciótervezet készül) azonban minduntalan felüti a fejét az utazási kedvezmények eltörlésének vagy radikális csökkentésének lehetősége.

Keresztes Péter a BME vonat ötletgazdája elmondta, hogy elébe kívánnak menni az eseményeknek. Egy olyan járatot szeretnének életre kelteni, amely az aktuális támogatási rendszertől függetlenül, jó ár-érték arányt képviselő utasszolgáltatást biztosít. „Nem mindegy ugyanis, hogy az utazásom óráit milyen minőségben tudom eltölteni.”- fogalmazott az EHK elnök. A megálmodott BME vonat legfonatosabb paramétere: a tiszta, rendezett utasterek megléte, valamint a fiatalok számára célirányosan kialakított szolgáltatások.

A kezdeményezés jelenleg a tesztfázisba érkezett. A több mint 2000 hallgató által kitöltött kérdőív alapján a Nyíregyháza- Debrecen- Budapest vonalon szeptemberben próbajáratot fog indítani az egyik vasúttársaság a BME-sek számára. A „helyjegyes” kocsikon hosstesek fogják erősíteni az utazási komfortérzetet. A WIFI és a bicikliszállítás adott lesz, sőt ha éppen egy kis koncerthangulatra vágyna az utas, egy Orfeum kocsiban fiatal zenekarok bemutatkozó fellépéseinek hallgatásával töltheti el majd az időt. És a lényeg: a BME vonatra 4500 Ft-ért válthatnak retúrjegyet a hallgatók. Jelenleg a MÁV IC járatain 5080 Ft-ot kell fizetni egy tanulónak a Budapest-Nyíregyháza szakaszon oda-vissza.
Több visszajelzés érkezett, hogy lenne igény más vonalakon is indítani a fentihez hasonló próbajáratokat az ősz folyamán. Ennek felmérésére kérdőíveket hoztak létre.
Az alábbi kérdőívekben Budapest-Pécs, Budapest-Szombathely és Budapest-Miskolc útvonalak szerepelnek.

Azon hallgatók, akik Budapest-Pécs útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGF0bnFkNEhkdW5Vc1lGQVM0TUxiUHc6MQ

Azon hallgatók, akik Budapest-Szombathely útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHdVOUp3VG52WmxVam13emZJaWx6d1E6MQ

Azon hallgatók, akik Budapest-Miskolc útvonalon közlekednek, kérjük az alábbi kérdőívet töltsék ki:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG1ITGx4RXlzeVJuMWJUUVhETF9Qa2c6MQ

Forrás: ehk.bme.hu

Nincsenek megjegyzések: