2011. június 18., szombat

Műegyetemista angyalok a 11. kerületért

"Angyal vagyok" - szerepelt az első BME Önkéntes napon résztvevők pólóján. Jómagam egy kis szemétszedés reményében indultam ki, de nem hittem volna, hogy valóban mennyi munka van a 11. kerületben. Már az előkészületekkor kiderült, a vizsgaidőszak ellenére hatalmas érdeklődés övezi a BME Önkéntes napját.

Keresztes Péter, az EHK elnöke elmondta, szeretné, ha hagyománnyá válna a BME Önkéntes nap, ám a jövőben ezt ősszel, a BME Egyetemi Napok környékére szerveznék. Ezt az időpontot több tényező is indokolja: nincs vizsgaidőszak, és mozgósíthatóak lehetnek az Egyetemi Napokra érkező fiatalok is.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte az önkéntesség fontosságát, különösen, hogy 2011 az önkéntesség éve. Mindemellett fontosnak tartja a BME hallgatóival ápolt jó kapcsolatot, hiszen a 11. kerület meghatározói az egyetemisták.

Lőrincz Gergő, az Újbuda Prizma elnöke köszönetét fejezte ki a szervezetük nevében. Többek közt ők segítettek a szervezőknek segítségre szoruló helyszíneket találni.

A műegyetemistákra és külsősökre nem kis feladat várt Újbudán. A munka folyamatos volt, és a legelképesztőbb helyszíneken járhattunk. Voltak, akik szemetet, csikket szedtek, voltak, akik a zöld hulladékokat, valamint az illegális szemétlerakókat számolták fel. A legdurvább munka viszont arra a kb. 40 emberre várt, akik a Móricz Zsigmond körtéri "gombában" tettek rendet. Az épület 2008 óta áll felállványozva, és szabadtéri hajléktalan-farmmá vált. Ezt sikerült a javarészt közlekesekből álló csapatnak felszámolnia, és évek óta nem látott rendet tennie a romos épületben. Erről a helyszínről 3 konténernyi és egy teherautóplatónyi szemetet takarítottak a fiatal egyetemisták.

A takarításon felül egy rendkívül nemes célt is megvalósítottak a mérnökjelöltek. Az Országos Ortopédiai Intézet Gyerekosztályát varázsolták barátságosabbá. A kopott, fehér falakon mesefigurák jelentek meg, ezzel is kellemesebbé téve a műtétre váró gyermekek kórházban töltött perceit. Tették ezt egyetemünk önkéntesei úgy, hogy közben az intézményben folyamatos volt az ellátás, a műtétek, a betegforgalom.

Mindent egybevetve, akármennyi ideig is dolgozott az ember és akármit csinált, a jó hangulat egy helyszínen se maradt el. A hangulaton felül, kellemes érzéssel töltött el mindenkit, amikor a lakók, és járókelők elismerő szavakkal méltatták a fiatalokat. Reméljük, ezt követően kicsit jobb szemmel néznek az egyetemistákra a 11. kerület lakói, annak ellenére is, hogy az országos médiában kevés szerepet kapott az esemény.

Beszéljenek kicsit a számok is:
  • Közel 1000 ember vett részt az első BME Önkéntes napon.
  • 30 konténernyi, azaz 180 köbméter illegális hulladéklerakót számoltunk fel.
  • 200 köbméter szemetet szedtünk össze.
  • 400 négyzetméter falfelületet festettünk ki.
Tekintsd meg a rendezvényről készült képeket is!

Nincsenek megjegyzések: