2011. június 23., csütörtök

100 év - 100 nap

Ezzel a névvel vette kezdetét Debrecenben egy rendezvénysorozat, melynek keretén belül 14 héten át minden szombaton ingyenes nosztalgiavillamosozás várta a debreceni utazóközönséget. A rendezvény apropója, hogy idén 100 éves a cívis város villamosközlekedése. A lebonyolításban a Debreceni Villamos Barátok Társasága (DVBT) lelkes önkéntesei segítkeztek. Természetesen nem történhetett volna semmi sem, ha a DKV nem ad villamost, és vezetőt hozzá, így nekik is kijár a köszönet.

Az utolsó alkalom a nosztalgiázásban június 18-a volt. A szervezők nem kis dolgokkal készültek. Ami mozdítható öreg járgány volt a kocsiszínben, az nem maradt sokáig bent. Reggel az Aquikum megállónál kiállításra került a 205-ös pályaszámú (exBKV 7662) TUV munkavillamos, melyet a DKV Zrt. vásárolt meg és újított fel az elmúlt években. Rajta kívül ugyancsak a gyógyfürdő mellett állt az 1884-1984 pályaszámú ikerkocsi is. Ezen villamosokon kiállítást rendeztek be a debreceni villamosközlekedés meghatározó tárgyaiból. Gara Kálmán gyűjteményében az eredeti kalauz öltözetektől a pár forintos jegyekig mindent meglehetett találni.

A kiállítás közben természetesen a 260-as pályaszámú, Amsterdamból hazakerült és felújított favázas L típusú villamos is. Sok-sok embernek okozott örömet eme kis villamos. Az idősebbeknek gyerekkorukat idézte, még a legkisebbeknek igazi élmény volt az öreg villamoson utazni.

A nosztalgiautazások után a villamosvezetőből, hirtelen mesemondóvá vált Gara Kálmán mesélt a 100 éves debreceni villamosközlekedésről az ikerkocsik egyikében.

Reméljük, ezentúl is rendszeresen találkozhatunk a forgalomban a nosztalgia villamosokkal, s még legalább 100 évig megmarad a debreceni villamosközlekedés.

Nincsenek megjegyzések: