2011. augusztus 20., szombat

Miből lesz a közlekes? (2. rész)

Aki lemaradt volna az első részről, kattintson ide.

Mindenesetre van egy óriási nagy vétkem, melyet mindenképpen pótolni szeretnék.

„A Rat Racer információs szolgálata az ön rendelkezésére áll, asszonyom.”

Ha ez a mondat nem mond semmit, akkor kötelező programként ajánlom a Macskafogó című rajzfilmet. 1. héten ZH-t írunk belőle. Amiért kiemelem, az a Rat Racer 2000, a 4 gengszter autója


Folytatnám a repülőgépekkel és hajókkal. Más szavakkal, a J5-ről lejjebb jövünk egy emelettel, lassan úgy is hozzá kell szoknunk, hogy arrafelé sétálunk. A vicc szerint ugye azért emlegetjük együtt őket, mert repülőgépek és hajók a tenger mélyén szoktak találkozni. Szerencsére nem csak ott, elvégre a legnépszerűbb repülős rajzfilmek szorosan kötődnek a vízhez is.


Balu kapitány kalandjai


Remélem, senkinek sem kell bemutatnom. Akinek mégis: A főszereplő Balu, mint a szabályokat megszegő tökéletes pilóta. (Az igazán profi pilóták mindig megszegik a szabályokat.) Ott van még Kit, a navigátora. Az a kis srác egyszerűen nem normális. Minden ejtőernyő nélkül száguldozik a levegőben egy darab légdeszkával, és bele sem gondol abba, hogy akár le is zuhanhatna. Hogy a fizikát mennyire hazudtolja meg a mutatványa, az senkit sem érdekel. Az sokkal aggasztóbb, amikor puszta szórakozás kedvéért pár ezer méterről kiugrik a repülőből. A következő szereplő, a logisztikások mintaképe, Rebecca Cunningham. Övé a Szárnyalj fennen! (BT., Kft.?) nevű vállalkozás, ami ugye megvette Balut gépestül, legénységestül. Ebből is látszik, hogy kellenek a logisztikusok.

Szállítmányozás magas fokon: kiabáló főnök, fizetetlen számlák, késő csomagok, magyarázkodás az ügyfélnek. (Bocsánat szállítmányozósok, ez vár rátok.) Ott van még Vadmacs, az őrült zseni, aki mindent képes megjavítani. Balu minden kalandja után neki kell összekaparnia a gépet. Akikkel még érdemes foglalkozni, a kalózok. Don Kartács, személyes kedvencem, főképp a 3 fedeles, 6 géppuskás vadászrepülővel. A többi kalóz is tömzsi, 2 fedeles vadászrepülővel repked. És persze ott van a nagy anyahajójuk, a Vas Keselyű (Iron Vulture). Minden gyerek álma egy olyan. Legalábbis én örülnék, ha a hátsó kertben tarthatnék egyet, legalább megmérhetném a lamináris alréteg vastagságát (in memoriam Áramlástan előadás).

A realitásoknak eleget téve, ehhez a két géphez hasonlítható legjobban a Vaskacsa (Sea Duck): C-82_Packet és CL-215

Porco Rosso (A videó linkjét nem engedte beágyazni)

Egy kevésbé ismert rajzfilm, annyira nem is gyerekeknek, de mindenképpen kötelező. A helyszín a napfényes Adria, a két világháború között. Itt is vannak légi kalózok, a Mamma Aiuto (Anyám segíts) legénységével, fosztogatják az arra utazókat, de Porco mindig megy, és segít a bajbajutottakon. A legfontosabb elemek persze megtalálhatók benne: sok repülőgép, repülőgép-tervezés-építés-szerelés, meg persze légi párviadal egy lány kezéért és jó sok pénzért.


Süsü keselyűk

Ez már tisztán repülős mese. Aki ismeri a Flúgos futamot (előző cikk), ismerős lehet neki Gézengúz Guszti, meg a fojtott hangon nevető kutyája, Mardel. Saját sorozatot kaptak, melyben annyi a feladatuk, hogy elfogjanak egy postagalambot. Persze sosem fogják el, és ezzel el is mondtam az egész sorozat történetét. Leszámítva a rengetek humoros és ötletes megoldást, ahogy próbálkoznak. A gépre szerelt óriás teniszütőtől kezdve a szarvasmarha meghajtású masináig minden ötletet bevetnek, de kizárólag olyat, ami teljesen ellentmond az Áramlástan előadáson elmondottaknak. Rengeteg móka és kacagás, az ő részükről meg sok zuhanás.


Planes (Repcsik)

A Verdák világába csöppenünk ismét, de ezúttal repülős oldalról. A főszerepben Dusty, a kis Messerschmitt 109-es vadászrepülő, aki fél a magasságtól. (Nem csak az én fejemben fordult meg, mik lesznek a következő filmek/történetek: Metrók: a kis EV, aki fél a sötétben; Tengeralattjárók: a kis U-571 -es, aki fél a cápáktól; Űrállomások – MIR szeretné utoljára látni a csillaghullást; Bringák – a kis BMX megkerüli a világot; Villamosok – A sárga Combino, aki gyorsvillamos akar lenni, stb...) 2013-ban majd meglátjuk, milyen lesz. Remélem hozza a színvonalat.


The Pirates! In an Adventure with Scientists

Könyv alapján készült hajós mese, és természetesen itt is vannak kalózok. A rajzfilm stop-motion technikával készült, ritkaság, de annál hangulatosabb. 2012-ben érkezik.


Legközelebb a J4 másik oldalával, a vasúti járművekkel fogunk foglalkozni. (igen, végre Thomas és barátai...)

Ha bármit kihagytam volna, jelezzétek!

Nincsenek megjegyzések: