2011. augusztus 4., csütörtök

Ez lenne a környezettudatosság?


Környezettudatosság. Ezzel a szóval először egy érettségi feladatsorban találkoztam úgy 18 évesen. Azóta már szinte minden nap hallani, hogy így a környezet, meg legyél tudatos, védd a fákat.

Mintha a Bolygó Kapitánya című mesén felnőtt generáció vezetői pozícióba került volna, és mindenki Planétás akarna lenni. (Aki nem ismerné a rajzfilmet: http://www.youtube.com/watch?v=vF6lyY6f5ns)
Fenntartható fejlődés, környezettudatosság, szelektív hulladékgyűjtés. Olyan jól hangzik, de nézzük mi a valóság. Papírral például könnyen lehet spórolni. Az elektrotechnika jegyzőkönyvek hátoldala kiváló minőségű firkapapír. Egy teljes matek tételkidolgozás lehet fél évnyi elektró jegyzőkönyvből. Pénzt spórolunk, és védjük a földet. Mindenki jól jár, feltéve, ha átengednek. Ha meg nincs szükségünk a papírra, csak annyi a dolgunk, hogy elmegyünk a legközelebbi szelektív gyűjtő szigetre, és kidobjuk, hogy egy fél év múlva a mosdóban újra találkozzunk vele. Csak itt sajnos közbeszól a valóság. Ez fogadott legutóbb, amikor kivittem a papírkupacot (ha a képre kattintasz, nagyobban méretben megjelenik):
(Megjegyzés: A kép készülése óta a nagyobb zsák szemeteket elvitték, meg a kukát is felállították)
Katt a képre, itt csak nagyítva látszik a lényeg:

Szemét. Egy hely, ami arra teremtetett, hogy védje a környezetet, és tisztán tartsa, az emberi hanyagságnak hála miniatűr szemétteleppé vált.
Hogy miért? Kezdjük a kukaborogatással. Felborított üveges konténer szilánkjai közt keresgélő szerencsétlen, aki reménytelenül keres egy visszaváltható üveget. Persze nem takarít össze maga után, és csak reménykedhetünk, hogy egy kisgyerek nem fog arrafelé sétálni önfeledten dalolva a „gólya-gólya gilice, mitől véres a lábad” kezdetű dalt. Senki nem szeretné folytatni: „üveg szilánk megvágta” és az ismert dal folytatódik a sebészeten. Kevésbé veszélyes, bár ugyanúgy sajnálatos az alumínium kukák ”kifosztása”. Amióta visszaveszik az üzletekben, láttam már kukában turkáló nagyit is a Blaha Lujza téren. Szomorú.
Autógumikkal gyakran találkozik az ember, néha az erdőben is eltéved 1-2 darab. Nem értem, aki kihozta, miért nem tudja elvinni egy veszélyes anyag gyűjtőhelyre, és leadni.
Szétszóródott törmelék, hulladék, ez lenne a szelektív szemetelés?
De nézzük meg a másik oldaláról is. Milyen gyakran ürítik a konténereket? Ha tele van, akkor biztos van, aki ledobja a kuka mellé, elvégre, nincs kedve tovább cipelni, ő már idáig kihozta. Vannak, akik továbbviszik,. Saját tapasztalat alapján a nagyobb mennyiség és kocsival lévők, legalábbis nálunk így megy. A következőhöz is elmentem, ott is hasonló a látvány. Nem sokat kéne tenni, csak egy kicsit jobban odafigyelni. Nem lehet minden nap önkéntes nap, nem lehet mindenkit rávenni, hogy fél napig szedje a szemetet. Azzal sajnos nem oldódna meg a probléma. Egy kicsit több odafigyelésre lenne szüksége azoknak, akik miatt így néz ki a város.
Naponta felteszem a kérdést: Tényleg ez lenne a környezettudatosság?

Írta: Mácsai Domonkos

Nincsenek megjegyzések: