2011. augusztus 7., vasárnap

Hol a vonatom? - Online térképes vonatkövetés

A MÁV komoly előrelépést tett az online szolgáltatások terén. Manapság egyre népszerűbb az utasok körében az online jegyvásárlás, ugyanis 40 helyen automatákból vehetjük át az előre megrendelt és bankkártyáról fizetett vasúti jegyünket. Ezzel elkerülhetjük a sorban állást, valamint, hogy elfogy a vonatindulás előtt az IC helyjegy.

A MÁV legújabb online szolgáltatása segítségével, láthatjuk melyik vonat merre jár. A rendszer a vasútbarátok előtt nem ismeretlen, hisz eddig e-Mig néven üzemelt, ám most a vasúttársaság kiegészítette az átlagutasoknak is értelmezhető funkciókkal. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis mire lehet ezt használni a böngészésen kívül? Leghasznosabb, ha ismerősünket várjuk, hogy megérkezzen a vasúton, és itt látjuk csak, hogy 40 perc késéssel jön a vonata. Ekkor egy rakás parkolójegyet és időt spórolhatunk, és nem a vasútállomáson ütjük a fejünk a falba. A balesetek következtében is történhet állás a vasúton. Ekkor egy 90-120 perces, netán hosszabb ideig tartó késésnél fölösleges elindulni, hogy az állomáson idegeskedjünk. Mindezek mellett tájékoztató jellegű lehet, ha végignézzük az útirányunkon közlekedő vonatok késését, mert ha mindegyik összeszed 20-25 perc késést, nagy valószínűséggel a miénk is annyit fog.

Ha már így felkeltettem a rendszer felé az érdeklődést be is mutatnám a használatát.


Hol találom a szolgáltatást?
A MÁV Start kezdőlapján az utazásunk tervezésénél találunk egy új gombot, melynek neve "Vonatinfó". Erre kattintva léphetünk be a térképbe.


Mi micsoda?
A belépést követően egy Magyarország térkép fogad minket megannyi színes ponttal. A színes pontok egy-egy személyforgalomban lévő szerelvényt jelölnek. A színek a vonatok késését jelölik. A zöld ponttal jelölt vonatok késése 5 perc alatt van, azaz tartják a menetrendet. A sárgák 5-15 perces késéssel közlekednek, még a narancssárgák lemaradása már 15-60 perc közé esik. Amennyiben piros színnel jelölnek egy szerelvényt, arra több, mint egy órát kell várnunk. Jobboldalt a kezelőpult található, melyen a számunkra fontos információk jelennek meg illetve vihetünk be.


Hogyan használjam?
A kezelőpulton három féle képpen lehet keresni. Első a már megszokott kiinduló állomás és célállomás megadásával történő keresés. Ekkor az eredmények közé kattintva a térképen vörössel jelenik meg a tervezett útvonal. Ekkor van lehetőség az online jegyvásárlásra is.


Másik lehetőség az állomási keresés. Ekkor az általunk kiválasztott vasútállomás összes onnan induló és érkező szerelvényét láthatjuk, akár csak a vasútállomásokon kifüggesztett papírokon.


Amennyiben ismerjük az általunk kiszemelt vonat számát, a harmadik lehetőség való nekünk, melybe azt beírva megtudhatjuk merre is jár a vonat pontosan. Ugyanezt a hatást érhetjük el a térképen az adott vonat pontjára kattintva is.


A térkép a Google Maps rendszerét használja, így van lehetőségünk közelíteni a legapróbb részletekig, választani a domborzati, a térképes, vagy a műholdas nézetek közt, és láthatunk mindent, amit a Google Maps térképe is mutat.


Figyelem!
A térképes megjelenítésben 2-3 perces eltérések előfordulhatnak. Az adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek hivatalos menetrendnek!

Remélem, felkeltettem az érdeklődésed a programmal kapcsolatban, és utazásaid mégkényelmesebbé fogja tenni ez a rendszer.

Nincsenek megjegyzések: