2011. augusztus 12., péntek

Miből lesz a közlekes? (1. rész)



Feltettem magamnak a kérdést, egy csöndes nyári estén. Hogyan is kötöttem ki itt, hogy lassan már a 3. évemet kezdem az egyetemen? Min nőhet fel egy kisgyerek, hogy végül sok-sok év után úgy döntsön: BME-KSK.

Szóval nyakamba vettem az internetet, és elkezdtem keresni azokat a rajzfilmeket, melyek elősegítették/elősegíthetik, hogy bárki a közlekedés szerelmesévé váljon. Szó lesz itt autókról, repülőkről, vonatokról, hajókról, és talán kitekintünk a világűrbe is, bár jelenleg az még nem mindennapi közlekedési eszköz. Mindenesetre nem tudtam összeszedni az összes mesét, így kérnék mindenkit, ha valami számára fontosat kihagytam, jelezze.

Első cikkemben az autós meséket boncolgatom:

Verdák 1: http://en.wikipedia.org/wiki/Cars_(film) és Verdák 2: http://en.wikipedia.org/wiki/Cars_2




Egyből olyannal kezdeném, amin nem mi, de a jövő járműgépészei felnőhetnek. Egy világ, ami tele van autókkal. Persze vannak vonatok, kamionok, repülők és hajók is, de főképp autók. Sok márka tűnik fel, Porsche, Fiat, Ferrari, VW kisbusz, Hudson Hornet, és még sorolhatnám. Röviden a történet lényege: a versenyzés. A gyors száguldozás, hajtűkanyar, zseniális manőverek, és persze a mindenre elszánt csapat, akik segítik főhősünket a Szelep kupa megnyerésében. Emellett persze szól a barátságról, bátorságról, és hogy jóban-rosszban, de a barátok összetartanak.
A második résztől féltem, hogy a bevételre koncentrálnak, és nem a minőségre, de tévedtem. Aston Martin, Ford Mustang, Zündapp Junas 750, Land Rover, Citroen C2V, Fiat Topilino, japán Kei Car-ok, és egy F1-es versenyautó, egyszóval, minden ami kell. Felvetnek olyan témákat, mint az alternatív üzemanyagok, és sok móka és kacagás közepette versenyeznek, és megmentik a világot, a gonosz olaj mániákusoktól. Kötelező darab.
A teljes autólista:
http://imcdb.org/movie_317219-Cars.html
http://imcdb.org/movie_1216475-Cars-2.html




A kis vakond és az autó:



A kis vakond szeretne magának egy autót. Helyes, nagyon helyes. 5:48-nál egy utcán történő autószerelést láthatunk. Elemezzük a képkockát! Akkumulátor, kerék, pumpa, gyertya, dugattyú, benzineskanna, villáskulcs, olajos kanna, nyomásmérő, izzó, fogaskereket, mind-mind fontos része az autónak. Utána a kis vakond (és persze mi is) megtanulhatjuk, hogy mik az autó alapvető belső részei: ülések, kormánykerék, duda, index, ablaktörlő, rádió, no meg persze extraként ott van a dönthető ülések. És ez mind az autó része. Persze ez nekem nem újdonság, de 4-5 évesen nagyon jó oktató videó És ez mind az autó része. Ezek után talál egy szétvert rugós (és mellesleg környezetbarát) autót, de jaj, tönkretette a csúnya (nem közlekes) kisfiú. De a törött autót meg lehet javítani. És még egy fontos dolgot: sötétben kapcsoljuk fel a lámpákat. Egyik kedvencem.
Sajnos ebből nem készült második rész, de akinek elég nagy a képzelőereje, annak tudok egy kis támpontot nyújtani. Egyszer volt, hol nem volt, a kis vakond úgy döntött, hogy tuningolja az autóját. Turbósította a rugós meghajtást egy lendítőkerékkel, leültette a kasznit, spoilert tett rá, meg M3-as tükröket. Legjobb barátja is segít neki, a kisegér, de hirtelen jön a gonosz macska, és elrabolja. A kis vakond félelmet nem ismerve pattan be új, Mad Max -féle tuningolt verdájába, és elindul megmenteni a barátját.

Flúgos futam:

Az angol ismertető: http://en.wikipedia.org/wiki/Wacky_Races
és a magyar ismertető: http://hu.wikipedia.org/wiki/Flúgos_futam_(rajzfilm)



A rajzfilmekben azt szeretem, hogy a fizika nem szab határt a képzeletnek. Hát még itt. 11 flúgos versenyautó küzd a győztesnek járó kupáért. Itt semmi nem lehet akadály, ha repülni kell, a sárkány is előbújik, és mehet mindenki tovább. Persze a méretezési feladatnak egyik kocsi sem felel meg, de sebaj. A lényeg, hogy ha autód van, nincs elháríthatatlan akadály, ugyanúgy, ahogy nekünk sincs!
Izgalmas versenyek, nap, mint nap, ennyi mindenkinek elég.

Kicsi piros traktor:
a meséről leírás az angol wikipédián: http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Red_Tractor



Látszik, hogy pesti vagyok, nekem ez a mese kimaradt az életemből. Ezért sem tölt egy gyermeki vággyal a traktorcsapágy kiválasztási feladat. De ami késik, nem múlik. 21 éves fejjel hallgatni a dalt a jól dolgozó kis piros traktorról, egyszerűen zseniális. Főhősünk egy kicsi kurblis traktor, aki mindig vidám, és mindig segít a gazdájának. De néha karban is kell tartani, ékszíjcserére tanítja a leendő traktortervezőket. Van itt kombájn, van kicsi és nagy traktor, és még quad is. És közben élvezhetjük a kicsi piros traktor mindennapi kalandjait. Kellemes zh előtti mese.

Grand Prix:




Eredeti nevén Arrow Emblem Grand Prix no Taka, egy 70-es évek végén készült autóversenyzes anime, amit gyerekkoromban sugároztak az RTL Klubbon.

Nem sok emlékem maradt róla, de gyermeki rajongással töltött el a 3 és 4 tengelyes versenyautók látványa. Mivel nem leszek járműgépész, sosem tudom meg, valójában mennyire bonyolult egy ilyet összerakni, és mennyire éri meg a 4 tengelyes versenyautó, de sebaj. Nem kell elveszni a részletekben.


Végül még néhány videó, amik önmagukért beszélnek:








Köszönöm mindenki segítségét, aki színesítette a palettát. Ha valamit kihagytam volna, akkor jelezd hozzászólás formájában!
Következő bejegyzésünka közlekedéses mesék témájában a repülőgépes és hajós mesék lesznek!

Írta: Mácsai Domonkos

Nincsenek megjegyzések: