2011. január 3., hétfő

Budapest-Bamako 2011 - hírek

Zajlik az élet a Bamako háza táján. Már két hét sincs hátra a rajtig, de még vannak nyitott kérdések.

Bizonytalan a verseny egyik sztárrésztvevőjének, a világ legkisebb embereként és bohócaként is ismert Pityu a Törpe indulása, ugyanis lehet, hogy nem ülhet volánhoz. "Legfrissebb információm szerint Pityu jogosítványát az ünnepek előtt bevonták" - nyilatkozta a futam alapítója, Villám Géza. Szemtanúk szerint Pityu jogosítványát egy balesetet követően vonták be. A versenyiroda december közepe óta nem hallott Pityu felől. Remélhetőleg a napokban még tisztázódik az esemény, de ha valóban nincs jogosítványa, akkor maximum navigatorként állhat majd rajthoz a 65 cenitméter alacsony késdobáló és jégtánc művész.

Szintén kellemetlenül indul az év a 152-es "Final Journey" csapatnak. A norvég legénység a távot egy 1969-es Cadillac halottaskocsival tervezte megtenni. Szilveszter éjszakáján egy lengyel parkolóházban egy ittas férfi frontálisan ütközött a békésen parkoló kegyeleti versenyjárművel. "Mindenre fel voltunk készülve, de erre nem. Nem adjuk fel. Még van 10 napunk, hogy Gdanskban találjunk egy Cadillac szervizt" - mondta Per Christopher Undheim, a csapat tagja.
A Caddy, itt még épen

Nehézségekből az angol "When Pigs Fly" (Amikor Disznók Repülnek) nevű csapatnak is jutott. A 9000 kilométeres távot disznó álarcban, egy 300 fontért (~100 000 forint) várásolt Vauxhall (Opel) Astra fedélzetén tervezték megtenni. "Semmiképp nem jó jel, hogy a futam el sem kezdődött, de máris új autót kell vásárolnunk. Reménykedtünk, hogy legalább Mauritániáig kihúzza a kocsi." - mondta Nigel Broadhurst, a csapat kapitánya. - "Szerencsére a disznó állarcainkban és a lelkesedésünkben nem esett kár" - tette hozzá a fanyar humorú angol fiatalember.

Az idén 167 autóból 40 csapat indul a verseny kategóriában. Az indulók között lesz egy igazi Forma-1 legenda is. A 39-es rajtszámú "Space Station" csapat pilótája Alistair Caldwell lesz, aki az1969-es évadban a McLaren pilótája volt, majd 1973-tól 1977-ig a McLaren csapat főnökeként Nelson Piquet és Emerson Fittipaldi managere volt. Alistar Caldwell technikai újításai között szerepelt a Forma 1-es autókon található "szoknya". Az angol úriember egy 15 éves Peugeot 205-össel vág neki a távnak. A World Cup Rally sorozatban ezzel az autóval nyert 2002-ben és 2005-ben. "Remélem, hogy a Budapest-Bamakon is úgy fognak bámulni az ellenfelek, mint a 2005-ös WCR-en. Minden nap azt hitték a terepjárósok, hogy ma végleg elakadok, de lealáztunk mindenkit."- mondta a 67 éves üzletember, aki a maratoni rallyk világában sem ismeretlen. Sikeresen szerepelt a 93-as és 2000-es London-Sydney és a 2010-es Peking To Paris versenyeken is.

A Budapest-Bamako január 15-én reggel indul a Hősök teréről, minden eddiginél látványosabb jelmezes rajttal. Közel 9000 kilométer megtétele után január 30-án érkezik a mezőny a Mali köztársaság fővárosába, Bamakóba. A hatodik évében a futam a világ legnagyobb amatőr rallyja és legjelentősebb transz-szaharai autóversenye. Érdekes adat, hogy idén több autó indul a Budapest-Bamakon, mint az insipirációt nyújtó Dakar rallyn...

Nincsenek megjegyzések: