2009. március 20., péntek

KÉPBEN VAGYUNK! XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás


Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2009. március 20. - április 26. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítást, és a Határnyitás 20 éve c. kísérő kiállítást.

A hazai sajtófotográfia nagyszabású és évről évre nagy közönség-sikert arató tárlatát, a budapesti helyszínt követően több vidéki nagyvárosban -Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, - is bemutatják, és több tízezren látogatják.

A Magyar Sajtófotó Kiállítást a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt Sajtófotó Pályázat előzi meg, amelyre hivatásos és amatőr fotóriporterek több ezer képet küldenek be. A pályázatra 13 kategóriában lehet nevezni és a pályázatra beérkezett képekből rangos szakmai zsűri választja ki a díjazásra érdemeseket és a kiállításra kerülő alapanyagot.


A pályázat és a kiállítás iránti szakmai érdeklődést jelzi, hogy a 2008-as pályázatra 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.


A kiállítás mindenkor átfogó képet ad az előző - jelen esetben a 2008-as - év legizgalmasabb hazai és nemzetközi eseményeiről, azokról a társadalmi, kulturális, sporteseményekről, amelyek a közvéleményt foglalkoztatják.


A Magyar Nemzeti Múzeumban több mint egy hónapon át látható kiállításon közel 500 kép kerül bemutatásra.


A Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás aktualitását az adja, hogy 1989. szeptember 11-én nyílt meg Magyarország nyugati határa. Ez az esemény nem csupán Magyarország, de Európa jövője szempontjából is meghatározó vált, az egységes és szabad Európa megszületésének pillanatát jelentette. A húsz éves évforduló lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük az akkori eseményeket, ismert és eddig még soha nem látott fényképek, dokumentumok felhasználásával. A Határnyitás 20 éve című tárlaton - a tervek szerint - nyolcvan kép lesz látható.


A kiállítás ideje alatt megvásárolható az "Év Sajtófotója" című könyv, amely a 2008-as sajtófotó pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést.


A belépőjegyek árai :

Felnőtt egyéni (külföldi is): 1.000 Ft
Diák egyéni (6-26 éves korig, külföldi is): 500 Ft
Nyugdíjas (62-70 éves korig, külföldi is): 500 Ft
Pedagógus: 500 Ft
Diákcsoport (25 főig): 6.000 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + gyerekek): 2.000 Ft

Nincsenek megjegyzések: