2011. július 29., péntek

A közlekedésmérnök 1969-ből

E bejegyzésben egy videót szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani, mégpedig egy 1969-es fekete-fehér filmet arról, hogy mit csinál a közlekedésmérnök. Nem is húzom tovább az idő, mert a kisfilm 18 perc hosszú:

2011. július 28., csütörtök

Villamospálya felújítások


A Budapesti Közlekedési Központ az alábbi közleményt adta ki:

"Folytatódik az idei villamospálya-felújítási program, amelynek részeként csütörtöktől a Szent Gellért rakparti vágányok Döbrentei tér (Erzsébet híd) és Szent Gellért tér (Szabadság híd) közötti szakaszának felújítása kezdődik meg. Az érintett szakaszon fontos budai vonalak, a 18-as, 19-es és 41-es villamosok közlekednek, a pálya állapota mára kritikussá vált. A javítási munkák elvégzésével a sebességkorlátozások megszűnnek.

A felújítás I. ütemében július 28-án, csütörtökön kezdődő és várhatóan szeptember 15-ig tartó vágányzár miatt a 19-es villamos nem közlekedik, helyette a 49-es villamos vehető igénybe a Kelenföldi pályaudvartól, mely sűrítve közlekedik egyes napszakokban. A 41-es villamos Kamaraerdő felől a Batthyány tér helyett a Szabadság hídon át a Deák Ferenc térre közlekedik. A 18-as villamosok megosztva, Széll Kálmán tér és Döbrentei tér, illetve Savoya Park és Újbuda-központ (Bocskai út) között közlekednek. A villamosok helyett 18-41V jelzéssel pótlóbusz közlekedik a Batthyány tér és Újbuda-központ (Bocskai út) között.

A pótlóbusz közlekedése augusztus elején várhatóan módosulni fog, mivel a 17-es villamosok óbudai szakaszán induló közműmunkák miatt összevont villamospótló-buszok közlekednek majd a teljes érintett szakaszon. Erről a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk.

A 86-os autóbuszok közlekedése is módosul, Óbuda felé a Szent Gellért téren a megszokott megállójuk helyett a villamosmegállóban állnak meg, míg a Döbrentei téren új megálló létesül a villamospótlóval közösen, annak érdekében, hogy a 86-os járat is részt vállaljon a villamosok pótlásában."

Az esetleges kellemetlenségeket viseljük türelemmel, hiszen a mi érdekünk is, hogy a Gellért-rakparton végre ne csiga lassúsággal haladjanak végig a villamosok!

2011. július 26., kedd

Kártérítés a BKV-tól a BME-nek


A 4-es metró Gellért téri peronjának és alagútrészének fúrásakor, 2008 októberében megsüllyedt a Műegyetem CH épülete, fél év alatt összesen 5-6 centiméternyit.

A metróépítést megelőző vizsgálatok szerint egymilliárd forintért kellett volna megerősíteni az épületet, de ez költségtakarékosságból elmaradt, sőt még a szükséges statikai és szerkezeti vizsgálatokat sem végezték el. A süllyedést az épület középső részénél jelentkezett, ami a statikát nem veszélyezteti, de a szerkezet csavarodásához, megfeszüléséhez vezethet. Re­pedeztek a falak, potyogtak a csempék, szorultak a nyílászárók és eltörtek a vezetékek. Az alapozás megerősítése nagyjából egymilliárd forintba kerülne.
Az egyetem folyamatosan küldte a bekövetkezett károk listáját, s ez mostanra eredményre vezetett: a BKV a 4-es metró építése által okozott egyetemi problémák kapcsán 70 Millió Ft kárelőleget utal a Műegyetem részére.

2011. július 24., vasárnap

Szurkoljunk együtt a Formula Student Hungary autóversenyen!


A Formula Student Hungary győri versenyén most te is szurkolhatsz a 33 egység közt induló két hazai csapatnak! A Continental jóvoltából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem műszaki szakirányú hallgatói közül az első 90 jelentkező ingyenesen vehet részt a rendezvényen 2011. augusztus 20-án és 21-én.

Nincs más dolgod, mint minél hamarabb regisztrálni, és máris tagja leszel a szurkolói csapatnak, hogy veled együtt buzdítsuk győzelemre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Kecskeméti Főiskola legénységét!

A szponzor nemcsak az ingyen utazást és a versenyekre szóló belépőt biztosítja, hanem az esti szállásodról és napi egy meleg étkezésről is gondoskodik, sőt az esti bulin még az első sörre vagy fröccsre is a vendégük leszel!

És ha mindez nem elég, a résztvevők közt kisorsolunk egy kétnapos, kétszemélyes frankfurti utazást, szállással, zsebpénzzel és a Continental helyi gyárának szakmai látogatásával kiegészítve!

Részletes program:

2011. augusztus 20., szombat

8.00 órakor indulás buszokkal a BME főépülete elől (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3-9.)
Útban Győr felé kapsz tőlünk egy napindító Continental-mentőcsomagot,​ elkészítjük a szurkoló eszközöket, munkatársunktól pedig mindent megtudhatsz a Continental karrier lehetőségeiről.

10.30 körül érkezés Győrbe
A verseny helyszínén átadjuk a belépőkártyád és egy ebédkupont, amelyet tetszés szerinti időpontban válthatsz be a nap folyamán egyszeri meleg étkezésre.

A verseny megtekintése után szabadprogram estig.

21.30 órától fergeteges party a FSH Clubban (9026 Győr, Kálóczy tér 6.), ahol együtt bulizhatsz a verseny résztvevőivel, italkuponoddal pedig vendégünk leszel egy korsó sörre vagy egy pohár fröccsre.

2011. augusztus 21., vasárnap

9.30 körül indulás buszokkal a szállásról a verseny helyszínére

17.00 órakor kisorsoljuk a Continental tanulmányutat Frankfurtba

21.00 órától 22.00 óráig Formula Student Hungary díjkiosztó

22.00 órakor indulás vissza buszokkal Budapestre

Amennyiben úgy döntesz, hogy Győrben maradsz a Formula Student Hungary Záróbuliján, belépőd továbbra is érvényes, de vasárnap estére már nem tudunk neked szállást biztosítani és hétfői hazautazásodról is magadnak kell gondoskodnod.

Szurkolj és bulizz a Formula Student Hungary versenyén a Continental jóvoltából!

Jelentkezés augusztus 10-ig a formulastudent@akcio360.co​m e-mail címen.

A Formula Student Silverstone-ban

A 2011-es Silverstone-ban megrendezett Formula Student versenyen a BME csapata 29. helyet ért el.
A versenyről videó beszámoló tekinthető meg:

Ha valaki inkább olvasni szeretnének az eseményről és az eredményekről:
Az iskolapadból az autósportba - műegyetemisták sikere Silverstone-ban

Gratulálunk!

2011. július 17., vasárnap

"Ne csak hallgass, mozdulj is!"

Az EFOTT csütörtöki napján (július 14-én) kerültek megrendezésre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett ún. SportPONTProgram sportvetélkedő döntői, ahol a Dilettánsok, a BME színeiben induló labdarúgó alakulat végzett a dobogó legfelső fokán. A diadalmaskodó - és ezzel egyetemünk hírnevét is öregbítő - csapatnak Közlekes tagja is van a negyedéves Bognár József személyében. Őt kérdeztük a verseny részleteiről.

Hogyan szereztetek tudomást a versenyről?
A levelezőlistákról, kolis plakátokról kaptuk az infót.

Honnan jött az ötlet, hogy indultok a versenyen?
A csapattagokkal régóta játszunk a Villanyfényes Bajnokságban - hol együtt, hol egymás ellen. E mellett szeretünk ellátogatni különböző egy-két napos tornákra. Ezúttal külön vonzó volt a győzteseknek járó EFOTT hetijegy is :)

Kik a csapat tagjai?

Jávor Tamás (kapus - GPK), Kószás Jenő (VIK), Tóth Dávid (GPK), Terjéki Miklós (VIK), Pusztai Bálint (VIK), Sárfi Dávid (GTK), Takács Péter (VIK), Kenéz Csaba (Testnevelési Főiskola), Bognár József (KSK)

Hogyan kerültetek be az EFOTT-on zajló döntőbe?
Magyarország nagyobb városaiban, 6 helyen rendeztek regionális bajnokságokat, ahonnan a győztes automatikusan bejutott a döntőbe. A budapesti regionális bajnokságon nagyjából 60-70 csapat vett részt. Miután a döntőbe 18-1-es gólkülönbséggel bejutottunk, 1-1-es végeredmény után sajnos hetesekkel 3-2-vel alulmaradtunk. A szervezők ezek után a hat második helyen végzett csapat között 'like' versenyt hirdettek a Facebook-on, aminek a győztese szintén részt vehetett a döntőben. Hála a barátok, szaktársak segítségének, ezáltal sikerült "vigaszágon" kijutnunk.
Ezúton is köszönet mindenkinek, aki segített nekünk! :)

A döntőben hány csapatot győztetek le?
Az országos döntőben - ami az EFOTT keretein belül, Szolnokon került megrendezésre - a visszalépések után 6 csapat vett részt. A két csoportmeccs sikeres megvívása után az elődöntőben a Miskolci Egyetem csapatát vertük meg 4-2-re, majd a döntőben, a győri Széchenyi István Egyetem csapatát 6-0-ra legyőzve sikerült megnyernünk a tornát.

Mivel jutalmazták a győzelmeteket?
Egy kupa és az érmek megnyerésén túl a SportPONTProgram és a FIFA által felajánlott ajándékcsomagot kaptunk, melyben volt póló, sporttáska, sapka, stb.

Terveztek a jövőben is hasonló eseményen részt venni?
Ezzel a társasággal a közelmúltban megnyertük az Universitas Bajnokság Országos Döntőjét is, úgyhogy nem látunk semmi okot arra, hogy jövőben ne folytatnánk mindezt. A kérdésre válaszolva tehát igen, ha lesz hasonló esemény, mi nagy valószínűséggel indulni fogunk rajta!

Köszönjük a válaszokat és további hasonló sikereket kívánunk a fiúknak!

2011. július 14., csütörtök

Szavazz Pólra!


Orosházi Tamás - vagy ahogy a Közhír cikkek végén olvashatjuk: Pól - sok-sok jelentkező közül bekerült a Fiatal Európa Szerkesztőségbe, így részt vehetett a Magyar EU-elnökség számos programján.
A programban részt vevők cikkeire szavazni lehet, minden kattintás a cikkekre egy-egy szavazatot jelent.
Arra kérnék minden közlekest és nem közlekest, hogy szavazzon Pólra, azaz nyissa meg a cikkeit itt: http://www.eumozaik.hu/hirek/magyar-elnoekseg/oroshazi-tamas-cikkpalyazat

Ha elegen szavazunk, Pól megnyerheti az 5 napos Brüsszeli tanulmányutat vagy egy wellnes hétvégét! A kattintásokat július 20-ig számolják.

2011. július 5., kedd

Gombold újra! Divat a magyar - kiállítás


Gondoltál már arra, hogy a magyar öltözködési kultúra tradicionális elemeit beilleszd a mindennapi öltözködésedbe?
Kíváncsi vagy rá, hogy mit gondolnak fiatal divattervezőink a magyar divatról? Várunk Téged is a Gombold újra! kiállításra, a Design Terminál épületébe.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által idén meghirdetett Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatra több 400 terv érkezett, és a közel 70 elkészült kollekció azt mutatja, hogy a magyar kreativitás eleven fogalom. Május 8-án a legjobb 35 kollekciót felvonultató divatbemutatót több ezren kísérték figyelemmel a helyszínen, online és a televízióban.

A divatshow nagy sikerére való tekintettel itt a folytatás! Sok év kihasználatlanság után, 2011. július 1-én a Gombold újra! kiállítással nyitja meg kapuit a Design Terminál. Budapest szívében újra helyet kapnak a magyar tervezők kreatív és innovatív alkotásai.

A tárlaton megtudhatod, hogy a Gombold újra! tervezői mit gondolnak a hazai divatról, mi ihlette munkáikat, vagy éppen mit érdemes viselned a hétköznapokban, hogy naprakész legyél.

A Gombold újra! pályamunkáit a július 1-i megnyitót követően szeptember 15-ig akár többször is megnézheted. További információkért látogass el a designterminal.hu weboldalra, vagy kövess a facebook.com/gomboldujra oldalt!

2011. július 4., hétfő

Átnevezett megállók a 4-6 villamos vonalán


Aki mostanában, esetleg az ősszel majd a 4-6 villamos vonalán utazik, meglepetésekben lehet része. A megállók egy részét ugyanis átnevezték július 1-től.




A régi és az új megállók:
  • Fehérvári út -> Újbuda-központ (4-es végállomása)
  • Budafoki út -> Szerémi sor (4-es)
  • Üllői út -> Corvin-negyed
  • Baross utca -> Harminckettesek tere

Szintén a 4-6 villamos vonalán történt a Moszkva tér átnevezése Széll Kálmán térre, bár ez még egy korábbi átnevezési hullámmal.

A HÉV vonalak a korábbi elnevezések mellett számot is kaptak:
  • H5: Szentendrei HÉV
  • H6: Ráckevei HÉV
  • H7: Csepeli HÉV
  • H8-H9: Gödöllői HÉV

Ha valaki mindezt videó formájában szeretné inkább megnézni, itt azRTL klub híradójának részlete:

2011. július 2., szombat

Óriás vasúti építőgép hazánkban


Európa egyik legnagyobb vasútépítő gépe kezdett el dolgozni pénteken a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon. A 177 méter hosszú gép kicseréli a talpfákat, a síneket, mindent lecsavaroz, 10 óra alatt 2 kilométer pályát tud kicserélni.




Az RTL klub híradója is bemutatta a gépet:


Az indexen a gép működését is láthatjuk egy másik videóban:

2011. július 1., péntek

Jótékonyság és tehetségkutatás az idei EFOTT-on


Jótékonyság és tehetséggondozás. Ez az idei EFOTT két legfontosabb jelszava a felhőtlen szórakoztatás mellett. A legnagyobb és legrégebbi hallgatói fesztivál szervezői ebben az évben nagy hangsúlyt fektetnek a sérült emberek támogatására és a fiatal zenei tehetségek felkarolására. Már elérhető az az emeltdíjas szám, amelyre az „EFOTT” szó elküldésével a Nem Adom Fel Alapítványt támogathatjuk. A fiatalok mobilmárkája, a djuice segítségével pedig a jövő reménységei is felléphetnek a fesztiválon.

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója egy hét szabadságról, jókedvről és kiváló zenei programokról szól. A fesztivál szervezői azonban ebben az évben több nemes célt is kitűztek zászlajukra. A Nem Adom Fel Alapítványt egy információs SMS számmal segítik, illetve teret biztosítanak a feltörekvő együtteseknek a rendezvény ideje alatt.

Már az összes hálózatról elérhető az az emelt díjas szám, amelyre mindössze az „EFOTT” szót kell SMS-ben elküldeni annak, aki a fesztiválról exkluzív információhoz szeretne jutni, és egyben támogatni szeretné a Nem Adom Fel Alapítványt. A 06-90-642-000-es számra küldött SMS ára bruttó 315 Ft. Az SMS üzenetekből befolyt nettó összeget az EFOTT Kft. teljes mértékben a Nem Adom Fel Alapítvány részére utalja át. Minden századik SMS beküldő fesztiválbérletet nyer, ráadásul 30 myLife ponttal gazdagodnak a főtámogató fejlődésösztönző programjában, a myLife-ban regisztrált fiatalok, ha az EFOTT-tól kapott válasz SMS-t felmutatják a mobilmárka ügyfélpontján. Az alapítvány sérült tagjaiból álló Nemadomfel Együttes színpadra áll a djuice által támogatott fesztivál 0. napján a nagyszínpadon, meghálálva az emberek segítségét.

A fesztivál és a főtámogató egyaránt fontosnak tartja, hogy megmutathassák magukat a feltörekvő együttesek is. Így a djuice az EFOTT-tal közösen útjára indított egy tehetséggondozó programot, amelynek segítségével Szolnokon minden délután egy-egy fiatal banda léphet fel, valódi fesztiválkörnyezetben. A zenekaroknak, akik nem kapnak lehetőséget a fesztiválon, nincs okuk a csalódottságra, hiszen az U26 Clubshop-ban egész évben folytatódik a tehetséggondozás.

Az emeltdíjas szolgáltatási szám: 06-90-642-000
A normál díjas ügyfélszolgálati szám: 06-20-940-2010
Egy SMS ára bruttó 315 Ft
E-Mail cím: efott@efott.hu
Szervező cég: EFOTT Kft.