2011. december 8., csütörtök

Szektorpróba – a metró úgy, ahogy sose láttad

November 17-éről 18-ára virradóra tartotta a BKV Zrt. a soron következő katasztrófavédelmi szektorpróbáját. Ennek az volt a lényege, hogy felülvizsgálják: működnek-e azok a rendszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy a metró alagútjait óvóhellyé alakítsák át? Természetesen nem csak műszaki, hanem hatósági rendszerekre, hálózatokat is beleértve. A dolgok zökkenőmentessége attól is függ ugyanis, hogy hogyan tudnak együttműködni a különböző hivatalos szervek.

A gyakorlat mindenki örömére hibátlanul zajlott le. A metróban elhelyezhető tizenkétezer ember helyett most csak háromszáz statisztával próbálták ki, minden működik-e: a légszűrő, az elektromos rendszer, a lejtakna-kapu, és a túlnyomás is létrejön-e. (Erre azért van szükség, hogy a kint lévő esetleges mérgező gázok ne hatolhassanak be az óvóhelyre).


Válsághelyzetben nem csak az illetékesek, hanem a civilek is vizsgáznak. Ezen az éjszakán a polgárok segítőkészsége is példaértékű volt: a tömegben ugyanis jelentkeztek az orvostanhallgatók, hogy segíthessenek a sebesültek ellátásában.


Nem csak a tudat maga volt roppant megnyugtató, hogy adott pillanatban én egy sugárbiztos óvóhelyen tartózkodtam, hanem az is, hogy a városi emberek közönyösségéről keringő rémhírek ellenére figyelmes és készséges honfitársak körében tudhattam magam. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések: