2010. április 4., vasárnap

Budapest, te csodás - Pinokkiónak is!

Bizonyára sokan találkoztak már a BME aulájában a roppant impozáns, fából készült Budapest-makettel. A görcsmentes, szép tónusú amerikai diófából készült alkotás esztétikáját többek között festetlen volta adja a maga természetességével. Lapunk utánajárt, hogyan és mi célból jött létre ilyen hatalmas munkát igénylő alkotás.

A makett-Budapestet 35 éve építik, csinosítják folyamatosan. Annakidején építészeti irodákban merült fel az igény, hogy szimulálhassák városfejlesztési ötleteiket (Számítógépes látványtervezés híján). Ennyi idő elteltével sokat bővült a területe, egyetemünkön is csak a kétharmad része van kiállítva. (A Keleti pályaudvar és a Hősök tere hibádzik róla például.)


A makett házról házra megegyezik a valósággal, az összeillesztésért felelős szakértők sok épületet pontos cím szerint ismernek. A nagy mű a valósághoz képest 3-5 év csúszásban van, ami az új építésű objektumok terepasztalra helyezését illeti, de folyamatosan frissül.
A teljes felépítmény eszmei értéke felbecsülhetetlen, de 400 millió forintra szokták biztosítani, amikor kiállítják valahol. Ebből egy panel értéke, amelyen egy egység áll, 1,5 millió forint.
Tehát mindent a szemnek, semmit a kéznek, kedves csodálók! :)

Nincsenek megjegyzések: