2009. május 18., hétfő

100 éves a BME OMIKK könyvtárépülete

A Műegyetem Könyvtára, amely az elmúlt évben ünnepelte megalapításának 160. évfordulóját, idén a könyvtárépület elkészültének centenáriumát ünnepli.

Az 1900-as évek elejére a Műegyetem kinőtte a Múzeum körúti területét, és új helyre költözött. A Lágymányosra települő Műegyetem egyes épületeinek, így a Könyvtár épületének tervezésével Pecz Samu műegyetemi építészt bízták meg.

Bravúrosnak számító tervezéssel oldotta meg a Műegyetem Budafoki úti könyvtárépületét, mely külső-belső megjelenésében szakrális épületre emlékeztet. A 16 méter széles, 400 személyes olvasóterem födémszerkezete az építés idején Európa legnagyobb fesztávú falazott téglaboltozata volt. Az épület világosan tükrözi a könyvtári funkciók tagozódását.

A II. világháború alatt a könyvtárépület és berendezése is megsérült. A helyreállítás nem minden részletében az eredeti alakban történt. A Nagyolvasó megsérült szekkóját nem lehetett helyreállítani, az uralkodó pár életnagyságú szobra nem került vissza az előcsarnokba. Az 1990-es évektől a háború utáni igénytelen helyreállítások és bútorok helyett a könyvtár igyekezett az eredeti állapotokat visszaállítani (pl. Nagyolvasó bejáratának helyreállításával, csillárok, olvasóasztalok és lámpák újragyártatásával.).

A könyvtári funkciók változása, bővülése is magával hozta az épület változásait. 1996-ban új kölcsönzői tér lett kialakítva, 2001-ben az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárral történt összevonás után a könyvtár területe is kibővült és az olvasók jobb kiszolgálása érdekében szabadpolcos olvasók lettek kialakítva a Központi épület helységeiben és az alagsori raktárhelységek helyén.

Májusban kiállítás megnyitásával és könyvtárépítészeti konferenciával emlékezik meg az egyetem a könyvtárépület tervezőjéről és elkészülésének 100. évfordulójáról, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A megnyitó 2009. május 19-én (kedden) 10 órakor lesz, a könyvtár Aulájában. A kiállítás május 19. és július 24. között, a Könyvtár nyitva tartási idejében látogatható.

Nincsenek megjegyzések: