2009. január 18., vasárnap

Logika

Így a vizsgaidőszak közepén, végén (kinek-kinek) hozakodnék elő én is egy kis logikai feladattal. Nem túl nehéz, de azért az egyébként is lefáradt (vagy a K221 hűs klímájának köszönhetően lefagyott) agyat kellőképpen meg tudja dolgoztatni. A bukott vizsga utáni piálás (közlekes olyat nem csinál, ugye :P) következtében jelentősen megcsappant számú agysejteknek pedig akár megoldhatatlan matematikai feladatot is állíthat. Mindenesetre lehet gondolkozni rajta.

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit később a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenlően az 5 dollárt a 3 férfi között, így mindegyiknek adott egyet, kettőt pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár?

3 megjegyzés:

Garp írta...

Ááááááá! Itt agyalok a gép előtt vagy fél órája, és nem tudom, mi a megfejtés. Lécci-lécci!

Névtelen írta...

Na neee!

Ez egy bazi nagy átverés! 3x9=27, ennyit fizettek, amiből kettőt még lenyúlt a futár. Miért kéne 30-nak lennie?
Becsapós a kérdés. :)

Think please!

Névtelen írta...

A kifizetések és a bevételek összecsereberléséről van szó.
3x9=27 dollár a kifizetett. A bevétel ezzel szemben 25 a szállodának és 2 dollár a londinernek. Tehát stimmel! De azért jó volt gondolkodni rajta, köszi!