2009. január 4., vasárnap

Felajánljuk megvételre

Egy érdekes hirdetés olvasható a BKV honlapján. Ha máshol nem is, az óra(köz)i metro (bocsánat; már metropol) böngészés közepette mindenki találkozott bkvs hirdetésekel, ahol mondjuk működésképtelen IFA-t, vagy "jelen állapotában megtekinthető", forgalomból kivont járműveket, esetleg hegesztőkészüléket akarnak ránktukmálni kínálnak megvételre.

Nos, a fentebb linkelt hirdetés ennél jóval komplexebb, ugyanis a BKV "elfekvő készleteit" árusítja ki. Raktárak szerint csoportosítva, tételesen felsorolva, nettó ár feltüntetésével kínálják a sokféle portékát. Érdemes kicsit elmerülni a listában, hisz sok érdekességet tartogat. Az első dolog ami feltűnik, az az, hogy mennyi mindent kaphatunk akár egyetlen zsemle áráért is! Ugyanis szép számmal akadnak dolgok, amiket 1 (!) Ft-os áron vehetünk meg, éles szemmel olvasva pedig 2 Ft-ért "Ablakmosó csővezeték"-et is találunk. Az első vidámság után felocsúdva rádöbbenhetünk, hogy ezeket az árukat, amennyiben darabonként vesszük, az érvényben lévő kerekítési szabály értelmében ingyen vihetjük el. Wow! Csak a példa kedvéért pár forintos termék: "Küszöb garnitúra", "IFA Fékerőszabályzó rudazat", "Olajmérőpálca teljes"... stb.

Nem lehet elmenni az olyan meghökkentő dolgok mellett sem, mint amiket az alábbi képek mutatnak:
Mindkét fényszóró állapota 01-es (a skála: 01, 02, 03, szöveges magyarázat nincs hozzá), vajon miért kerül az egyik 1 Ft-ba, a másik meg 6 650-be?

De ami még meglepőbb, mi indokolja a 24 877 forintos különbséget a kétféle "Szimering G tömítőgyűrű" között?!

A lista azért komolyabb tételeket is tartalmaz, egy Kienzle-tachográfot például 30 825 forintért vehetünk, de találunk Skoda kilométerórát és Lada indítómotort is. A legtöbbe egy "Adagoló meghajtó fogaskerék" kerül, amiért majd' 67 ezret kell kicsengetni.

A végére már csak egy toplistás termék maradt: 'NYSA komplett gyújtáselosztó'. Az ár megállapításánál nagy valószínűséggel meghatározó volt a keresleti függvény, ugyanis az egykoron az Országos Mentőszolgálat járműállományának gerincét adó típusból mára talán maroknyi működőképes példány lehet az országban.

Nincsenek megjegyzések: