2010. december 31., péntek

Új év

A Közhír szerkesztősége ezúton kíván boldog új évet, és megfelelő szilveszterezést mindenkinek!


Reméljük 2011-ben sem okozunk Nektek csalódást, és hogy a jó dolgok nem csak a Közhír lapogatásában nyilvánulnak majd meg! :-)

Továbbra is maradjatok velünk, és osszátok meg véleményeteket velünk, hogy fejlődhessünk.

BÚÉK!

2010. december 29., szerda

Magyar Titanic, avagy Ikarus a víz alatt

Egy cseh hadtörténeti kutatócsoport talált meg egy Ikarus 280-ast egy nem túl rendeltetésszerű helyen, víz alatt. A csoport egy egykoron kőbányaként üzemelő, de mára vízzel elöntött területen kutatott elsüllyedt tankok, illetve más hadikincsek után. Ekkor akadtak rá a búvárok az elsüllyedt magyar csuklósbuszra is. A lélegzetelállító felvételeket nyilvánosságra is hozták, íme tehát a "magyar Titanic":

UPDATE: A sztori első fele is kiderült időközben. A buszt (mely egy Ikarus 280.08 volt, eredetileg TA 93-30 rendszámmal) egy búvárklub vette meg 2003-ban gyakorlatozásra a Comett-Tábortól, majd beleengedték a már ott lévő bányatóba. A kincskereső csapat csak ezt követően 2008-ban talált rá, s videózta le a tó mélyén. A vízbeengedésről egy kép is készült:

2010. december 28., kedd

HÓrukk, verslábra fel!



Már egy hete csak a hóra
gondolok mindíg, meg-megállva.
Nyikorgó lapáttal kezemben,
mentem takarítani, mentem serényen.

Én még őszinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam.
Hagyjuk a sok havat másra.
Hordja el innen, aki bírja.

Inkább mentem és lapátoltam némán,
nem szitkozódtam, nem is szóltam ám
s a hópihék fényesen, suhogva,
keringtek, szálltak a magosba.

Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriási a hó -
szürke fellgek az égen,
jajj, lesz itt még hó bőven.


/József Attila: Mama (átirat)/


Hirdetés:

"Nagy mennyiségű hó, hely hiányában sürgősen eladó.
Utánpótlás biztosított. Jelige: szeretem a havat."

2010. december 24., péntek

Boldog Karácsonyt!

"A karácsony azoknak való, akik szeretnek valakit az életükben."


Minden kedves olvasónknak (legyen akár a blog, akár az újság -esetleg mindkettő- lelkes követője) ezzel a bejegyzéssel kívánunk kellemes Karácsonyt!

A Közhír szerkesztősége

2010. december 22., szerda

Bohóckodás a hóban

Ilyen téli körülmények között a hóban "csapatás" sokunk kedvelt szórakozása. A hó hiánya és a keresztbe csúszkálásra alkalmas útszakasz megtalálása (mert közúti forgalomban nem veszélyeztetjük a közlekedőtársakat!!!) mellett a legnagyobb problémát általában az okozza, hogy mégis MIVEL. A válasz leginkább: BÁRMIVEL. Erre láthatunk itt egy csokorra valót. (A gyűjteménnyel nem szeretnék senkinek sem ötleteket adni.)

Csak szét ne szakadjon a tolócsuklós! ;)


Ha nincs más kéznél, jó lesz a szippantós IFA is...


...de azért óvatosan az agarakkal!


Ha viszont csak egy lóerő áll rendelkezésre, akkor se essünk pánikba!


Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezen manőverek balesetveszélyesek, épp ezért kipróbálásuk nem javallott! KÖZÚTI FORGALOMBAN SENKI NE PRÓBÁLJA KI! Üres parkolóban, vagy havas betonplaccon is csak saját felelősségére kísérletezgessen!

2010. december 21., kedd

Hátul hajt a kerék

A téli autózás egyeseknek öröm - jómagam is ebbe a körbe tartozom -, míg másoknak inkább nyűg és teher. Havas-jeges körülmények között mindig nehezebb az elindulás (és a megállás). A különböző vezetéstechnikai praktikák mellett, indulás előtt érdemes a kerekek - leginkább a HAJTOTT kerekek - elől elszedni a havat, hogy ezzel is csökkentsük az ellenállást. Ez még az alábbi videóban szereplő hölgynek is eszébe is jutott, de azt sajnos már nem tudta, hogy "szeretett" járművének melyik tengelye is a hajtott... Az már csak hab a tortán, hogy a teljesen alászedett kormány miatt további akadályt képez.

Az pedig, hogy sebességbe rakom-kiszállok-megtolom egy halva született ötlet. A videót készítő helyében inkább lementem volna segíteni a hölgynek, mint jót mulatni az ügyetlenkedésén és felvenni, ahogyan nekihajt a házfalnak.

Mindenesetre a BMW-s hölgynek szeretném üzenni, hogy HÁTUL-HAJT-A-KERÉK. ;)

2010. december 18., szombat

Az ősz címlapja

Az elmúlt másfél hétben szavazhattatok arról, hogy szerintetek melyik Közhír címlap lett a legjobb idén ősszel. Pár perce lezárult a szavazás, így hát feltárom most az eredményeket. Annyit előrebocsátanék, hogy szép számmal vettetek részt a felmérésben, amit természetesen minden válaszadónak köszönünk!


Meg kell hogy mondjam, egy szűkebb élboly hamar elszakadt a mezőny többi tagjától, behozhatatlan előnyre szert téve már az elején. De lássuk csak sorjában. A végső elszámolásnál 5. helyen végzett az októberi, azaz a koli-konyhás címlap. Ez minden bizonnyal az erős mezőnynek tudható be, végülis a szavazatok 4 %-át kapta. 4. helyen a szeptemberi, vagyis a Közhír szülinapos címlap következik. A szavazók 5 %-a voksolt erre. 6 %-kal már a dobogóra fért a Gólyaszám címlapja. Megemlítendő, hogy ebben a félévben ez volt az egyetlen rajzolt címlap, így hát megérdemel pár szót: Egyszerű, letisztult vonalak jellemzik, a központi elem természetesen a főszereplő, a gólya. A háttér meleg, sárgás színe és a Balaton kékje a vitorlással kellemes nyári hangulatot áraszt. Ugyanakkor az olyan lényeges motívumok sem maradhatnak el róla, mint a Közlek-kerék, illetve a sör. :-D
Visszatérve a sorrendhez, az első kettő elég sokáig fej-fej mellett haladt, de aztán talán a karácsonyi hangulat erősödésének is köszönhetően, végül a decemberi, fényvillamosos címlap kerekedett felül, a szavazatok több mint felét bezsebelve, az ezüstéremre kárhoztatva a talán legkreatívabbnak mondható, Vizi Józsi idézetet felvonultató novemberi címlapot.
 Tehát az eredmények mégegyszer:
  1. December 51 %
  2. November 34 %
  3. Gólyaszám 6 %
  4. Szeptember 5 %
  5. Október 4 %

    2010. december 14., kedd

    A hómunkás bosszúja

    Decemberre megérkezett az igazi tél. Egyre többször süllyed 0 fok (egész pontosan 273,15 Kelvin) alá a hőmérsklet és ami fontosabb: egyre többször havazik. Bár a lusta ember szerint fölösleges eltakarítani, mert úgy is elolvad (legkésőbb márciusban), azért mindenképp fontos legalább annyira ellapátolni, hogy közlekedni lehessen. Igen ám, de nem mindenki szeret a hóval dolgozni - pláne ha más helyett kell csinálnia - és ilyenkor szitkozódik. A leleményesebbek pedig ilyenkor "megtréfálják" a többi embert:


    2010. december 12., vasárnap

    Automata parkoló Budapesten

    Egy igazi különlegességre bukkantam az Internetet böngészve. Eddig nem volt róla tudomásom, hogy a Szent István téri bazilika előtti téren, pontosabban alatta a legbiztonságosabb parkolni Budapesten. Ám a gyártó bemutatóvideóját megtekintve bebizonyosodott, hogy a Wöhr Parking Systems tudta mi a parkolóházak jövője, s elkészítette. Tekintsd meg tehát a teljesen automatizált parkolórendszerről készült videót :)


    Végül pedig néhány műszaki adat a parkolórendszerről. 4 parkolószinten összesen 404 helyet tudnak biztosítani a parkolni kívánóknak. 10 garázskapunál képes a rendszer felvenni a járműveket, melyeket 5 lift, és 8 ingázógép segítségével rendeznek. A rendszer üzemideje 104-265 mp (ez attól függ hol van hely, meddig kell szállítani). Óránként 200 be és 125 kiállásra képes a parkoló.

    2010. december 11., szombat

    Tüdőszűrés a buszon

    A napokban futottam össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új járművével. Külső ránézésre azt hinné az ember, egy szimpla Ikarus E134-essel van dolga, ám a külső feliratokból kiderül bizony, hogy nem egy átlag buszról beszélünk. 2009 őszén a Szeretetszolgálat úgy döntött, lecseréli lassan 30 éves Ikarus 260-as tüdőszűrő buszát, s pályázatot írt ki egy új járműre. A legelőnyösebb pályázatot az Autorad Controlle Kft. adta, s így ők készíthették el az új "röntgenbuszt".

    2010. december 8., szerda

    Címlap szavazás!

    Keressük 2010 őszének legjobban sikerült címlapját! Oszd meg velünk, neked melyik tetszett legjobban!

    A szavazás december 17. 23:59-ig él. Az eredményről természetesen beszámolunk. Íme a kis képek, végén a szavazódoboz:

    Gólyahír
    Szeptember

     
    Október
    November

    December




    Melyik cimlap tetszik legjobban?
    a Golyahire
    a szeptemberi
    az oktoberi
    a novemberi
    a decemberi




    pollcode.com free polls

    Decemberi Közhír

    A napokban ment el nyomdába az idei év utolsó Közhíre, ami várhatóan a hét második felében kerül majd ki a terjesztési pontokra. Aki már nagyon türelmetlen lenne, már most letöltheti a címlapra kattintva, vagy a megszokott helyről az oldalsávból.


    Ízelítő a tartalomból:

    De miért éppen lagzi? - Háttérinformációkat tudhattok meg az idei Gólyabál koncepciójáról.
    Formula Racing Team - Terjedelmes cikkben mutatjuk be egyetemünk FSAE sorozatban versengő csapatát, amelynek magját közlekesek alkotják.
    Vasúttörténeti Park - Idén múlt 10 éves a MVP, ennek apropóján mutatjuk be a Parkot és történetét.
    A magyar buszgyártás jelene - Az Ikarus-sorozat záró cikke, amelyben teret kapnak a jelenleg aktív magyar gyártók.
    Karácsony minden mennyiségben - Két cikkben is boncolgatjuk a Karácsony kérdéskörét; az egyikben mérnöki szemmel tekintettünk a meghitt ünnepre, a másikban pedig ajándékvásárlási tippeket adunk, hátha segítünk ezzel néhányak dilemmáján.
    Másnaposok - A közelmúltban tartottunk egy internetes felmérést a témában, ennek eredményeit és különböző praktikákat olvashattok a cikkben.

    Ezeken és a megszokott rovatokon kívül (Tanárinterjú, Cikkíró interjú, Koli-konyha, Ajánlók) még sok más érdekességet is találhattok a lapban, olvassátok hát olyan lelkesen, ahogy mi készítettük!

    2010. december 5., vasárnap

    Villamoson érkezett a Mikulás

    Idén télen nosztalgiavillamoson érkezett a Mikulás a Kamaraerdőhöz kilátogató gyerekekhez.
     

    A BKV Zrt. jóvoltából idén télen a 1074-es valamint (az előre nem meghirdetett) 436-os pályaszámú nosztalgiavillamosokon lepte meg a gyerekeket a Mikulás. A szépen beharangozott programra persze kellett is a két nosztalgia kocsi, rengeteg volt a gyerek és természetesen a szülő a 41-es vonal külső szakaszán, Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. Mivel a villamoson nem volt fűtés a menet után a szervezők szeretettel vártak mindenkit a kocsiszíni tartózkodóban, ahol meleg tea, sütemény várta a vendégeket, a gyerekek pedig színezhettek kedvükre. A fotósoknak is tartogatott meglepetést a kamaraerdei vonal. A nosztalgiák között egy kör erejéig két zöld Muki is feltűnt (névszerint a 7038 és a 7033), mely remek fotótémát adott a napállás miatt idegeskedő járműfotósoknak :)
    Magam részéről ezúton is szeretném megköszönni a mai rendezvényt a szervezőknek, valamint kívánok kitartást a hasonló programok szervezéséhez!

    2010. december 1., szerda

    Műhely újságíróképzés, tavasz


    Az Egyetem(i Hallgatói Képviselet) lapja, a Műhely már több éve tart újságíróképzést.
    Az eheti számban jelent meg a 2010/2011-es tavaszi félév kurzusának felhívása, mely szerint a következő tanfolyam a tél végén indul.


    További paraméterek:
    Az előadások időpontja: csütörtök 15-16 óra (még lesz időtök úgy alakítani az órarendet, hogy ez beleférjen)
    A képzés időtartama: 2011 február 25.-május 26.
    A képzés helyszíne: K.I.51 Műhely szerkesztőség

    A részvétel ingyenes, a képzésre pedig mindenkit szeretettel várnak, aki szeretné fejleszteni íráskészségét, és szívesen megismerkedne a sajtóműfajokkal.

    Jelentkezés: info(kukac)muhely.com

    Személyes megjegyzés: a mi szerkesztőségünk néhány tagja elvégezte a kurzust, és elmondhatjuk, hogy csak ajánlani tudjuk. :-)