2010. március 31., szerda

Red Bull Thermal Dual

Február 27-én került megrendezésre a Red Bull Thermal Dual verseny a budapesti Széchenyi fürdőben. A meghökkentő helyszín egy meghökkentő eseménynek adott helyet egy mégoly meghökkentő időpontban.

Hogy mi is az a Thermal Dual? Nos, amikor odamentem a fürdőbe még én magam sem tudtam pontosan. Természesen utánaolvastam, hogy mi is várható. Azt írta a kedvcsináló, hogy wake-board verseny lesz a fürdő három nyitott medencéjében. Azért némiképp én is műszaki beálítottságú vagyok, és sehogy sem tudtam elképzelni, hogy hogy kerülnek a wake-boardosok a máskor sakkozó bácsikkal teli medencékbe. Illetve, hogy hogy kerülnek bele az még oké, de hogy mi mozgatja őket, na az már nem volt teljesen tiszta.

Az este folyamán aztán minden világossá vált. A fürdő hosszanti tengelyében elhelyezkedő torony tetején volt elhelyezve két motor, melyek egy-egy kötéldobhoz voltak csatlakoztatva, és ez a forgó kötéldob húzta a versenyzőket végig a három medencén. A medencéket ugratók kötötték össze.

Kb 11 óra (pontosabban 23 óra) magasságában aztán végül megkezdődött a verseny. 12 versenyző állt rajthoz, köztük 9 magyar induló, akik között egy hölgy is rajthoz állt. Az idulók között volt a későbbi győztes, a háromszoros világbajnok, Bernard Hinterberger.

Az este nagyon jó hangulatban telt, jó zene szólt, érdekes mutatványokat láthattunk a versenyzőktől. Sőt, volt RedBull is (ki gondolta volna) megszámlálhatatlan mennyiségben. Az igazán merészek és bevállalósak még fürödhettek is a 38 fokos medencében. A bevállalósság nem is annyira a vízben üldögéléshez kellett, hanem ahhoz, hogy a medencéig elmásszunk, majd utána vizesen kimásszunk belőle. Hát mondani se kell, hogy a közel ezer néző jókat szórakozott a didergő lányokon és fiúkon. Főleg mivel a hideg megtette jótékony hatását...

Mindenesetre nagy élmény volt, és aki teheti, látogasson el az alábbi honlapra, ahol profi videókat talál a RedBull Thermal Dualról, és a RedBull további eseményeiről is.

2010. március 25., csütörtök

V. BME Külügyi Börze

Lépd át a határokat!

Szeretsz utazni?
Szeretnél külföldön tanulni, bulizni vagy szakmai gyakorlaton részt venni?
Ha igen, akkor gyere el a BME Külügyi Börzére!

A BME Hallgatói Külügyi Testület ötödik alkalommal rendezi meg a Külügyi Börzét, melynek célja, hogy összegyűjtse a külföldi ösztöndíjakat, szakmai gyakorlatokat, pályázati és utazási lehetőségeket.


A V. BME Külügyi Börze ideje és helye:

2010. március 31., 10-17 h,

E épület I. emelet

A kiállítókról és az előadásokról részletesen itt olvashatsz: www.kulugyiborze.bme.hu

2010. március 21., vasárnap

Az utolsó hangos dal

A hét folyamán jelentős változások történtek a Közhír vezetésében.

Az eddigi főszerkesztő, Pölczman Balázs, aki 2006 májusától látta el feladatait, lemondott és átadta a kormányt a fiataloknak. A szerkesztőség Koncz Petrát szavazta meg az új főszerkesztőnek, valamint Ménkű Juditot a helyettesének, köszöntsétek őket bizalommal!

Négy éven és 34 lapszámon keresztül szerkesztettem az újságot és koordináltam a szerkesztőség munkáját, úgy érzem, tevékenységünk sikerességét rendkívül jól példázza a múlt hét folyamán elnyert Pro Sperare 2009 díj!

Kérem, hogy legyetek büszkék kari újságotokra, amely a Műegyetem történetében először érdemelte ki a díjat, legyetek büszkék és tiszteljétek a Közhír tagjait, akik az egyetem mellett és sokszor helyett dolgoznak rengeteget, hogy minden hónapban a kezetekben tartsátok kedvenc kari lapunkat.

Amit viszont hiányolok, hogy bármennyire is szeretettel várjuk és sohasem utasítottunk még el senkit, rendkívül kevés visszajelzés érkezik a munkánkról magáról a karról. Pedig higgyétek el, örömmel indítanánk Olvasói levél-rovatot, örülnénk minden bátorító vállveregetésnek és megjegyzésnek a blogon, és szintén örömmel hívnánk meg és látnánk vendégül minden érdeklődőt a szerkesztőség üléseinken!

Szeressétek úgy az újságot, ahogy én tettem hosszú egyetemi pályafutásom alatt!

Vivát Közhír, vivát Közlekkar!

Búcsúzik az eddigi főszerkesztő,
Pölczman Balázs

2010. március 20., szombat

Kezedben a Kari Napok!

A Közlekedésmérnöki kar Hallgatói Képviseletének programszervezői egy felhívással szeretnének a hallgatók felé fordulni, melyben vállalkozó szellemű önkénteseket keresnek a XXIX. Kari Napok szervezéséhez és lebonyolításához.


Tehát, ha szeretnéd a köz szolgálatába állítani többéves KN veteráni tapasztalatod, vagy egyszerűen csak érdekel, hogyan is zajlik karunk legnagyobb és leghíresebb rendezvényének szervezése, ne légy rest, jelentkezz, keresd Lázár Benedeket, vagy Tompos Balázst!

Közbizonytalanság

Az utcákat egyre jobban ellepi a bűnözés, az erőszak a legbékésebb otthonokba is beférkőzik és a legmélyebb barátságok is könnyen ellentétekbe csaphatnak át...

Főleg, ha ez a barát a világ legédesebb nedvét nyalogatná és csak a másé izgatja igazán a fantáziáját...

Budapest Motor fesztivál

Péntek óta dübörög már Magyarország legnagyobb motoros rendezvénye, ami egészen vasárnap délutánig várja a poros utak és távolságok leendő legyűrőit, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Aki átélte már egyedül vagy csoportosan a kézben tartott lóerők, arcba vágó menetszél, beiktatott megállók, magányos vagy közösségi túraélmények kínálta élvezeteket, annak felesleges ecsetelni, mi mindent kínálhat több, mint 70 kiállító cég, nélkülözhetetlenül fontos kütyüktől komplett modellekig, ruházattól egyszerűen a fílingig.

De kár lenne azoknak is otthon maradni, akiknek a motorsport jelenleg csak annyit jelent: Talmácsi Gábor, sőt, ők abban a szerencsés helyzetben lesznek, hogy tárgyi tudásuk teljességével találkozhatnak a Budapest Motorfesztiválon. Hogyan is hiányozhatna éppen Talma a motor-showról… Példaképi minőségében szombaton 13 órától a 6-14 éves gyerekeknek tanítja majd gumipályán a motorozás csínját-bínját, leendő királyi minőségben pedig új kategóriájáról és motorjáról tart beszámolót vasárnap délután 15h-tól, megtámogatva némi képi konkrétummal: interneten élő összeköttetésben csapatával és az új versenygéppel. Lesz lehetőség közös fotózásra is: pénteken 15-16 óráig, szombaton és vasárnap 14-15 óra között – ehhez előbb regisztrálni kell Talmáék standjánál.

Az ország leglátványosabb streetfighter show-ja naponta kétszer (12 és 16 órakor) várja az érdeklődőket, a köztes időben pedig a Honda Safety tart vezetéstechnikai tréninget és bemutatót. A legkisebbek kipróbálhatják álmaik Ferrariját, a motorral érkezők ingyenes teljesítménymérésen tesztelhetik gépüket, a kacagásról pedig Trabarna gondoskodik majd. Lesz még Tükörbemutató – ezt a BRFK motoros rendőrei prezentálják –, és Forma1-es Tűzoltó-bemutató is, no és persze a jövő nemzedéke is a Budapesti Vásárközpontban dübörög majd: Sebestyén Péter a MotoGP keretein belül megrendezett Rookies Cup-ról tart élménybeszámolót.

Ha pedig a motorozáshoz kocsma, bemutatók, koncertek is dukálnak a szezonban, akkor dukálnak a szezon előtt is, ettől fesztivál a fesztivál. Meg nyereményjátéktól, értékes – és a tematikától nem független – ajándékoktól, sebességmámortól, és mindenekelőtt azoktól, akik eljönnek, jegyet váltanak, akár helyben, akár online – és aztán jól érzik magukat.

Ami szinte garantált. Találkozzunk a kiállításon! (http://www.motor.hungexpo.hu/)

2010. március 19., péntek

Egyetemi BME ösztöndíj

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet pályázatot hirdet Egyetemi BME Ösztöndíjra. A pályázaton részt vehet minden, első alapképzésben résztvevő, nappali tagozatos hallgató, aki az utolsó aktív félévben kiemelkedő tanulmányi, szakmai, tudományos vagy nyelvi tevékenységet folytatott.

Letölthető anyagok:
- pályázati kiírás
- pontozási elvek
- letölthető adatlapok
- jelentkezés

Tantárgytippért közösségi pont

Szeretnél felvenni a következő félévben valami szabadon választható tárgyat, de nem tudod, mi lenne a legjobb? Vagy teljesítettél egyet és szeretnéd ajánlani másoknak is? Esetleg ezért cserébe szeretnél közösségi pontot szerezni?
Itt a lehetőség! Minden egyes tárgyleírásért, melyek a követelményeknek megfelelnek, 0,5 közösségi pontot kapsz!

Követelmények:

- a megadott mezőket mind ki kell tölteni!
- az adatoknak valósnak kell lennie!
- a tárgyleírások objektívek és érthetők legyenek!
- a számonkéréseket pontosan meg kell határozni!

Ha egy tárgyat ketten dolgoznak ki, az előbb beérkezettet fogják figyelembe venni, ha az nem megfelelő, automatikusan a következő kerül elbírálásra. A tárgyak leírása beérkezésük után legfeljebb 40 órával felkerülnek a honlapra, tehát érdemes tájékozódni, mielőtt esetleg feleslegesen dolgozna valaki!

Letölthető adatlapok:
- minta
- üres

A tárgyleírásokat emailben kell elküldeni, további információk is ilyen módon kaphatók!

2010. március 18., csütörtök

Firmaköszöntő szakestély

Lévai Zoltán (Lézo) tanár úr állandó résztvevője és egyik legnagyobb támogatója a kari eseményeknek. A legutóbbi (Firmaköszöntő) szakestélyről készült fényképeit itt érhetitek el.

Régi fényképgalériák és sok érdekesség a szakestélyekkel kapcsolatban szintén elérhetőek a tanár úr saját honlapján.

Köszönjük!

Női foci

A BME Női Futball Kör az idén is megrendezi a méltán híres, immáron VII. Vénusz Kupát! Kizárólag női tagokból álló csapatok jelentkezését várják, mégpedig 2010. április 2-ig.

Jelentkezni lehet: Kurucz Adriennél e-mailben

A torna megrendezésének időpontja: 2010. április 7-8. 18-22 óra

Helyszín: BME K épületének II. számú tornaterme

Nevezési díj: 2500 Ft csapatonként

Reméljük, hogy minél több, az Iron Hook küzdelmeiben megedződött közlekes lánycsapat fog elindulni és szurkolhatunk nekik!

2010. március 16., kedd

Kémkedés: ahogyan a nagyok csinálják

Az utóbbi egy évben - amióta az F1-es autók inkább hasonlítanak egy fűnyíróra - nem követem annyira figyelemmel a sportág történéseit. Pedig előtte, egész kiskoromtól kezdve egyetlen futamot sem hagytam ki, de még időmérőedzést sem. Változnak az idők... mondhatnánk. De a Forma-1-ben nem. Talán még mindenki emlékszik a 2007-es kémbotrányra, amikor is kiderült, hogy a Mclaren csapat kétes úton Ferrari dokumentumokhoz jutott hozzá, melyet fel is használtak versenygépük építésénél.

Az ipari kémkedés - ha nem is abban a formában, mint 2007-ben, de - mindig is jelen volt és a jövőben sem lesz elképzelhető egyetlen technikai sport sem nélküle. Egyfajta mozgatórugóként működik ebben a precíziós gépezetben.
Minden apró, pici dolog, amit ellesnek a riválistól, később felhasználják. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég csak a futamok utáni képsorokat figyelmesen megnézni. Minden csapatnál van egy erre "szakosodott" gárda, akik a konkurenciát figyelik. Hány kíváncsi (és egyben szakértő) szempár nézegeti azonnal a győztes autó szárnybeállításait, vagy a diffúzor méreteit. Nem véletlenül van tehát, hogy amint lehet, azonnal letakarják a "kényes" részeket.
A két ősi rivális csapat közti "kémkedés" mindig érdekes, de a három évvel ezelőtt történtek fényében igazán pikánsnak tűnik az alábbi videó. Érdemes figyelni a közönség reakcióit is.

2010. március 15., hétfő

Jómunkásemberek dolgoznak

- Ferikém! Most, hogy az oldalára borítottuk az autót, forgasd irányba, hogy fel tudjam emelni a daruval!
- Főnök, nem lesz ez így jó. Az oldalára fektetve nem tudjuk feltenni az autót a platóra.
- Igazad van, Ferikém. Mi lenne velem nélküled? Tegyük le az oldalára, aztán majd felállítjuk.
- Főnök, nem lesz ott útban az az oszlop?
- Ugyan már Ferikém, ne akarj már engem kioktatni, majd én azt tudom. Ne parázz, elfér az ott, én mondom, csak csináld... hupsz... vagy mégsem...


2010. március 14., vasárnap

Tarolt a Ferrari Bahreinben

Az idei Forma1 szezon első, a perzsa-öbölben fekvő Bahreinben szervezett futama sok izgalmat tartogatott a nézők számára.

A szombati időmérő edzést a német Sebastian Vettel nyerte, aki a balesete után visszatérő Felipe Massat és a Ferrari új versenyzője Fernando Alonsot előzte meg. Lewis Hamilton negyedik lett, a tavalyi világbajnok Jenson Button a nyolcadik, míg a nagy visszatérő Michael Schumacher a hetedik helyen fejezte be az időmérőt.

A futam sok újdonságot tartogatott a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt, hiszen több szabálymódosítás is érvénybe lépett. A legfontosabb ezek közül, hogy a tankolás megszűnt a versenyek közben, valamint a gumikkal kapcsolatos előírások is módosultak.
A vasárnapi futamon Vettel jól rajtolt, de a Ferrari két pilótája között zajlott a küzdelem a második helyért, végül Alonso megelőzte Massat. Az első kerékcsere nagy nyertese Hamilton volt, ugyanis megelőzte Rosberget, akit nem tudtak kiengedni időben a box utcából a szerelők a nagy forgalom miatt.
Vettel egészen a 38. körig vezetett, majd motorerő hiányára panaszkodott és lelassult. Így Alonso, Massa és Hamilton is leelőzte. Az utóbbi három pilóta megtartotta pozícióját a verseny végégig, ilyen sorrendben álltak fel a dobogóra. A Ferrari előnye nyilvánvaló, hiszen két pilótája hozta el az első és a második helyet. Továbbá Vettel, Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi és Barichello ért célba pontszerző helyeken ebben a sorrendben.

2010. március 13., szombat

Hogyan szavazhatsz Kari Napok alatt?

Ha a szavazás napján Magyarországon, de lakóhelyedtől eltérő településen tartózkodsz, a jegyzőtől kapott igazolással szavazhatsz. Igazolás személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2010. április 9-én 16.00 óráig kérhető. Ha ajánlott levélben kéred az igazolást, a kérelemnek legkésőbb 2010. április 6-án meg kell érkeznie a jegyzőhöz.

A kérelem benyújtásához letölthető nyomtatványt letöltheted innen, illetve elérhető bármely választási irodában.

Fontos tudnivaló, hogy akár az első akár a második fordulóra kérsz igazolást, azt a fenti időpontig kell megtenned.

Az igazolási kérelemben meg kell adnod a neved, személyi azonosítód (ismertebb nevén személyi szám), lakcímed, annak a településnek a nevét, ahol a szavazás napján tartózkodsz, valamint hogy az igazolást az első, a második vagy mindkét fordulóra kéred-e.
Az igazolás birtokában az igazoláson megjelölt szavazókörben szavazhatsz.


A kollégiumhoz legközelebbi szavazókör itt található:
Budapest XI.ker . Ált.Isk. Bocskai út 47-49.

2010. március 12., péntek

Tuning Show 2010

Március 19-én, immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Carstyling.hu Tuning Show Budapesten, a Hungexpo „A” csarnokában, és a pavilon melletti szabad területen.
A show három napja (március 19-21) során, összesen 22.000 m2 fedett, és legalább ugyanennyi kültéri területen, Magyarországon még soha nem látott külföldi autócsodák, és rendkívül színes programok várják az autók és a lóerők szerelmeseit! Minden lesz, ami szem-szájnak ingere, lökhárítók szilikonból és üvegszálból, ki mire gerjed.

Külföldi exkluzív autócsodák, csúcskategóriás vendégautók!

Először Magyarországon: tuning autóépítés élőben!

Még több sport- és luxusautó – az ELEANOR először Budapesten!!

Tuning Expo – óriási akciókkal!

Exkluzív drift show nemzetközi profikkal!


Az autók mellett folyamatos műsorok és bemutatók szórakoztatják a látogatókat, melyekre a show központi nagyszínpadán kerül majd sor. Vadonatúj műsorral és lányokkal újra fellép az angol FUEL Girls csapata! Mellettük több ismert hazai híresség szerepel majd a színpadon, amin a divatbemutatótól a szépségversenyig és a stand-up comedy-ig minden látható lesz.

Továbbá idén is számos nyereményjátékra kerül sor, nem csak a színpadon, hanem a kiállítók standján is. A belépőjegyek egyúttal egy kis kvízjátékra cserélhetők, melyet kitöltés után a Carstyling.hu standján található gyűjtőbe dobhatsz be. A helyes megfejtők közül pedig akár Te lehetsz az egy szerencsés, aki vasárnap már egy több millió forint értékű tuninggal felszerelt Golf V-össel mehet haza!

Ne feledd tehát: összesen közel 50.000 m2-en, itthon eddig soha nem látott autócsodák, és rengeteg exkluzív érdekesség vár Téged, és minden autó-fanatikust március 19-21. között Budapesten, a Hungexpo „A” csarnokában, a Carstyling.hu idei évadnyitó rendezvényén!

A részletes programterv, a jegyárak és további információk a Tuning Show weboldaláról elérhetők.

100 Csoda interaktív kiállítás - A jövő születése

A hosszú hétvége után kiállítás-látogatást szervez a Hallgatói Képviselet.
A kiállításon bemutatják a mai Magyarország 100 legsikeresebb fejlesztését, találmányát, innovációját. Azokat, melyeket, lehet, hogy ismer már az egész világ, de kevesen tudják, hogy a siker hátterében egy magyar fejlesztés áll. Ezeket az érdekességeket 6 különböző témájú teremben (űrvilág, természet, egészségház, nappali, játszóház) mutatják be.

Részletes információkért látogass el a kiállítás honlapjára.

A látogatás tervezett időpontja: 2010. március 18. (csütörtök délutáni órákban, egyeztetés alapján)


Helye: Párisi Udvar, 1053 Budapest, Ferenciek tere 10. (a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán)


A jegy ára 15 fő feletti csoport esetén 600Ft/fő,15 fő alatt 900Ft/fő.
Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, írj a fekete.marton@kozlekkar.hu címre!

A 2009-es év legjobb kari lapja


A tegnap este folyamán a Tatabányán rendezett IX. Felsőoktatási Média Konferencián a BME Közlekedésmérnöki kar kari újságja, a Közhír érdemelte ki a 2009-es Pro Sperare-díjat, azaz a lehetőségeihez képest legtöbbet fejlődött és legmagasabb szintű munkát végző hallgatói lap címét, elsőként a Műegyetem történetében.

Emellett Pölczman Balázs érdemelte ki a 2009-es év legjobb publicisztikájának járó díjat és a Nyelv és Tudomány című újság különdíját.

Ezúton szeretném megköszönni a bátorításokat és azt a rengeteg segítséget, amit főszerkesztőségem utóbbi négy évében kaptam Mindenkitől, így úgy érzem, egy kicsit a Nektek is ajánlhatom ezt a díjat! Nélkületek biztosan nem tartanánk, tartanék itt!

2010. március 11., csütörtök

A régi trükk kicsit másképp

Mindannyian ismerjük azt a trükköt, amikor a pincér úgy veszi le az asztalterítőt, hogy a rajta lévő teríték a helyén marad. Hogyan csinálná ezt egy igazi közlekes?
Hát így...


Meghívó


Az idei évben is megrendezésre kerül a Magyar Logisztikai Egyesület JuveLog ifjúsági tagozatának rendezvénye az immáron III. LogUp!, amelyre 2010. március 16-án kerül sor a Heller Farkas Főiskolán, amelyre természetesen Titeket is nagyon sok szeretettel várunk.

Ez alkalommal is izgalmas és aktuális témák kerülnek megvitatásra, a szakmában jártas szakemberek által.

A rendezvény ingyenes, de a terem kapacitása korlátozott, ezért előzetes regisztráció szükséges legkésőbb március 14-ig a következő címen.

2010. március 10., szerda

HaBár buli

Márciusi Közhír

Megjelent a Közhír márciusi száma, jelenleg is zajlik a kihordás, de hamarosan fellelhető lesz mindegyik megszokott helyén, tehát a Baross kollégiumban, a Z és a J épület aljában, illetve az interneten is.

Ízelítő az újságból:

- Új alapszak - új lehetőségek? - A Járműmérnöki BSc alapszak beindulásáról kérdeztük Bicsák Györgyöt, a Hallgatói Képviselet oktatási és tanulmányi felelősét

- Lean Logisztika Csoport alakult - Kötelező szakmai gyakorlatnak indult, TDK-dolgozatként folytatódott, melyet neves hazai díjjal is kitüntettek, végül diplomamunka, valamint rendszerfejlesztő és folyamattervező csoport lett belőle a Közlekedésüzemi Tanszéken

- Kerekasztal-beszélgetés - A Központi Tanulmányi Hivatal igazgatóhelyettesével, Komócsin Zoltánnal és Kovács András EHK képviselővel beszélgettünk

- A Csodák Csarnoka - Beszélgetés Kádár Lehel tanár úrral a J épület Csonka János Csarnokában született és születendő járgányokról

- Többet olcsóbban - Lehet-e gazdaságosabbá tenni a vasúti közlekedést vonalbezárásokkal és járatritkításokkal?

Továbbá sok érdekes cikket találhattok még az újságban, valamint a szokásos rovataink rajongóinak sem kell csalódniuk.

Ha van egy jó ötleted, vagy csak szeretnél részt venni az újság készítésének folyamatában, ne légy rest, jelentkezz a kozhir@kozlekkar.hu címen, vagy gyere el a jövő héten kedden, azaz március 16-án 17 órakor a Baross koli Landler-termében tartandó szerkesztőségi ülésünkre!

A következő lapszámunk Kari Napok előtt jelenik meg!

Felül a gálya, alul a víznek árja

2010. március 6., szombat

Gyerünk, Norbi!

Kissé rendhagyó módon egy kis reklámot szeretnék csinálni a Euro Sportnak, ott is a WTCC-nek (World Touring Car Championship), vagy is a Túraautó Villágbajnokságnak. Ugyanis idén egy magyar fiú is ott lesz a rajtrácson. Michelisz Norbert (jó lesz, ha mindenki megtanulja ezt a nevet) a tavalyi Seat Leon Eurocup bajnoki cím után fellépett a legnagyobbak közé. A tavalyi év tehetségének járó díjat Jean Todt FIA-elnöktől vehette át, idén pedig indulni fog az összes WTCC versenyen.
Michelisz, miután végignyerte a magyar kupasorozatokat, az európai mezőnyt is hamar lenyomta. Megnyerte a tavalyi Seat Leon Eurocup bajnokságot, és részt vehetett egy WTCC futamon is. A Brands Hatch-i hétvégén a 30 indulóból egy 2 éves fejlesztésű autóval sikerült legjobb privát versenyzőként a 9. helyre kvalifikálnia magát, megelőzve a 2008-as világbajnokot Yvan Mullert is (!!!). Idén viszont az egész bajnokságot végigversenyezheti egy Seat Leon 2.0 TDI-vel, amiben benne van akár egy-egy dobogós eredmény is. Norbi szerény, az első tízben szeretne benne lenni, de olyan nevek között, mint Tiago Monteiro vagy Yvan Muller, egy újonctól a pontszerzés is óriási siker lenne.
Az idei szezon első versenyét Brazíliában, Curitibában rendezik ezen a hétvégén, melyet az Eurosport közvetít, az időeltolódásnak köszönhetően ráadásul kellemes esti időpontban. Készítsük hát a sört a hűtőbe, nehogy kiszáradjon a torkunk a nagy szurkolásban. Hajrá, Norbi!

TV-közvetítés

Időmérő: szombat 20:00 - 20:45 (Eurosport)

Warm up­: vasárnap 14:15 - 14:45 (Eurosport2)

1. futam: vasárnap 18:00 - 19:00 (Eurosport)

2. futam: vasárnap 19:05 - 20:15 (Eurosport)


Norbi belsőkamerás felvétele Portóból. Látszik, hogy milyen szűk a pálya és hogy milyen gyorsan utoléri az előtte haladót.

2010. március 4., csütörtök

Kiemelkedő késések a Keletiben

Közlemény részlete a MÁV-Start honlapjáról:

"Röviddel 11:00 óra előtt, Budapest-Keleti pályaudvaron meghibásodott a biztosítóberendezés. A 8-tól 13-dik vágányokon járatokat sem indítani, sem fogadni nem tudnak, viszont az 1-7-es vágányok fokozott biztonsági előírások mellett használhatóak. A távolsági vonatok esetében jelentősebb, az elővárosi vonatoknál pedig 30-40 perces késéssel kell számolni."

"Bizonytalan ideig tart a biztosítóberendezési hiba kijavítása. Amíg a Keleti pályaudvaron a közlekedés nem áll helyre, addig Kelenföld, Ferencváros, Kőbánya felső, Rákos állomások és a Keleti pályaudvar között közlekedő BKV járatokon, valamint a 2-es metró teljes vonalon a BKV Zrt. elfogadja a MÁV-START által kiállított menetjegyeket, bérleteket és arcképes igazolványokat. Az utasoknak azt ajánljuk, hogy vegyék igénybe fenti vasútállomásokról (Kelenföld, Ferencváros, Kőbánya felső, Rákos) induló és oda érkező BKV járatokat."

A pécsi IC vonatok Kelenföldről indulnak. A Railjet és a Sopron/Szombathely felől érkező IC-k kivételével a győri vonatok a Déli pályaudvarra érkeznek, illetve onnan indulnak.
A Keletiben a kijelző előtt egy kisebb falu lakosságának megfelelő tömeg áll, a menetjegy-ellenőrök pedig utastájékoztató funkcióban dolgoznak.

Egy utastájékoztató elmondása szerint "ma egész nap fennforgás lesz", vagyis ma már nem várható menetrendszerű közlekedés a Keletiben. Az előreváltott pót- és helyjegyeket levonás nélkül visszaváltják, a késve induló vonatokra pót- és helyjegyet váltani nem kell.

2010. március 1., hétfő

Kátyú Rider

Kis hazánk útjai a hóolvadást követően ementáli sajthoz hasonlóvá válnak. Ennek következtében a járművüket féltő vezetőknél az egyenes vonalú egyenletes mozgást felváltja egy szinuszos jellegű kátyú-kerülgető vezetési stílus. De sokszor még így sem kerülhető el a baj. Ilyenkor jönnek a gumisnál, illetve a futóművesnél hagyott súlyos tízezrek.
Ezt a témát dolgozta fel Dandog az alábbi klipben, egy kis low rider utánérzéssel vegyítve.

Hangerőt fel!


Most légy okos, Domokos!

Így hétfő délre - amolyan hétindítónak - egy feladványt adnék fel.

Személygépjárművével az alábbi "lámpaerdővel" ellátott kereszteződéshez közeledik és egyenesen szeretne továbbhaladni, mit tesz? Amennyiben megáll, akkor melyik lámpa milyen jelzésére indulhat el? Pluszpontért meghatározandó 3x4-es "Karnough-tábla" minden eleme. :)

Várjuk a konstruktív megfejtéseket. A legfrappánsabb kommentelők között 1 hónapos Közhír előfizetéseket sorsolunk ki. ;)